Този момент беше исторически. Не, Кристиано Роналдо не вкара своя гол №15 на европейски първенства, малко повече от 20 години след дебюта си на континенталния форум, пише пише журналистът на L'equipe Ромен Лафон.

Португалецът щеше да стане първият играч, който се разписва на шест различни турнира (на всеки един от 2004 г. насам), но не! Той направи нещо още по-силно - изненада всички фенове на стадиона с жест, който малцина очакваха точно от него. В 56-ата минута, когато Рубен Невеш го изведе зад лошо подредената защита на Турция, CR7 се оказа абсолютно сам срещу вратаря Байъндър.

И когато всички смятаха, че мегазвездата на иберийците ще завърши сам атаката, за да обере аплодисментите, той реши да подари гола на Бруно Фернандеш, който само трябваше да чукне топката на празна врата и да утрои аванса на Португалия.

Феновете на мореплавателите, които бяха малцинство на трибуните в Дортмунд, но за сметка на това много по-шумни от турците, веднага оцениха постъпката на Кристиано и започнаха да скандират името на 5-кратният носител на "Златната топка" на фона на Seven Nation Army (песен на Уайт Страйпс). По този начин те показаха, че са харесали другото лице на своя любимец. Не онова на "егоиста" и "консуматора", който винаги иска славата само и единствено за себе си, а на Роналдо, който вече е готов да играе преди всичко за отбора и за своите колеги на терена.

Gulliver/GettyImages
24 снимки

Още в мача срещу Чехия, когато прегърна младия си съотборник Франсиско Консейсао (автор на победния гол за 2-1 в самия край), Роналдо показа, че се е променил. Нищо общо с онзи Кристиано, който се цупи или мръщи, ако някой друг отбележи вместо него.

Това бе забелязано и от новия селекционер Роберто Мартинес, който не смъкна доверието си от ветерана въпреки бледото му представяне на Мондиал 2022.

Според статистиката на УЕФА Роналдо вече има 8 асистенции на европейски първенства, като по този начин се изравни с рекордьора Карел Поборски (Чехия, на турнирите през 1996, 2000 и 2004). Той отдавна е №1 по голове (14, с 5 повече от Мишел Платини) и мачове на ЕП (общо 27 и 19 поредни), а това прави следата, която ще остави в историята на спорта, още по-вечна и незаличима. Без значение, че най-вероятно няма да успее да вземе най-важния трофей - световната титла, Роналдо си остава жива легенда.

Доказа го и сцената с малкото момче, което нахлу на терена и поиска снимка със своя супергерой. Вместо да се ядоса, че охраната не си е свършила работата, 39-годишният Кристиано дори се усмихна за фотото с малчугана.

Опитите на феновете да се докоснат до Кристиано обаче продължиха и след последния съдийски сигнал, когато шестият нахлул почти предизвика по-сериозен инцидент. Стюардите ставаха все по-агресивни срещу ловците на селфита, а един от тях дори удари Гонсало Рамош.

Но това, което в крайна сметка всички очакват да се случи, е Кристиано да открие сметката си на UEFA EURO 2024. Може би още в сряда срещу Грузия? Първо трябва да разберем дали Роналдо ще се съгласи да получи почивка, при положение, че първото място в групата вече е сигурно. Егоистът със сигурност нямаше да отстъпи, но новият Роналдо вече показа, че мисли преди всичко за отбора.