Отборът на Англия тренира усилено дузпи на UEFA EURO 2024, за да избегне поредното разочарование при изпълнението им в голям турнир, съобщава The Telegraph.

Отборът на Гарет Саутгейт загуби финала на последното Европейско първенство на дузпи срещу Италия, а Хари Кейн пропусна дузпа при загубата на Англия на четвъртфинала на Световното първенство срещу Франция.

Редовните изпълнители на дузпи на Англия, като Кейн, Коул Палмър и Иван Тони, винаги тренират 11 метрови удари, но сега целият отбор, включително защитниците на Саутгейт, се разделя на малки групи, за да работи върху дузпите след тренировки.

Защитниците Марк Гехи и Езри Конса потвърдиха, че са участвали в тренировките по дузпи на Англия.

"Тренираме ги след тренировка, няколко играчи отиват и тренират дузпи. Не мислим за дузпи в неделя, но ако се стигне до това, ще бъдем добре подготвени, споделя Конса.

Централният защитник на Кристал Палас, Гюехи, добавя: „Вложихме много труд. Работата върху дузпите върви наистина добре в целия отбор. Важно е да сме сигурни, че сме готови.“

Англия има дълга история с дузпите в големите турнири. В девет от последните 15 големи турнира те са били принудени да се справят с напрежението и стреса от наказателните удари. В седем от тези случаи не успяват да се справят и да спечелят. Не е неизбежно отборът на Саутгейт да се изправи пред дузпи и това лято в Германия, въпреки че статистиката показва, че е вероятно това да се случи, ако искат да стигнат до края на турнира. От последните осем Европейски първенства само две са спечелени от отбори, на които не се е наложило да преминават през наказателни удари.

На големите турнири дузпите стават все по-често срещани. В периода между 2000 и 2012 година на Европейски и Световни първенства е имало средно по две дузпи на турнир. Оттогава насам средният брой е четири.

Англия има четирима играчи, които редовно изпълняват дузпи за своите клубове: Хари Кейн , Иван Тони Коул Палмър и Букайо Сака

От тези четирима Палмър е изпълнявал най-малко дузпи - само 11 за цялата си кариера, но ги е вкарал всичките. Това го прави единственият английски играч със 100% успеваемост от поне 10 дузпи в кариерата си.

Иван Тони е описван от главния треньор на Брентфорд Томас Франк като "най-добрият изпълнител на дузпи в света", а неговият рекорд е изключително впечатляващ. От 38 опита в кариерата си Тони е вкарал 35 гола, което е успеваемост от 92%.

Кейн е безспорният изпълнител на дузпи за Англия и има 21 гола за националния отбор от дузпа, като през кариерата си е вкарал 76 дузпи от 86 опита, което прави 88% успеваемост.

Най-известната дузпа на Сака пък е решаващата, която беше спасена във финала на Евро 2020. Това изпълнение обаче е по-скоро изключение, тъй като Сака е вкарал 13 от 14-те дузпи, които е изпълнявал за Арсенал.