Грузия влезе в историята, след като за първи път се класира за Европейско първенство по футбол, успя да преодолее групите и да стигне до най-добрите 16. Този успех е резултат от години на упорита работа, стратегическо планиране и подобряване на инфраструктурата и нивото на футболната школа в страната. 

В един от най-запомнящите се мачове в историята на грузинския футбол, националналите успяха да победят Португалия - един от фаворитите на турнира и настоящия европейски шампион. Мачът беше напрегнат и изпълнен с емоции, като грузинците показаха невероятна дисциплина, тактическа зрялост и желание за победа. Именно тази победа изпрати сърцатите грузинци в следващата фаза.

Португалия, предвождана от звездата Кристиано Роналдо, бе смятана за почти непреодолимо препятствие, но грузинските футболисти демонстрираха, че с вяра и упоритост всичко е възможно. Те играха с увереност и концентрация, отбранявайки се организирано и създавайки опасни контраатаки. Голът, който реши мача, дойде в края на второто полувреме след изключителна комбинация, която завърши с точен удар, взривяващ трибуните и вдигайки грузинските фенове на крака.

С тази невероятна победа Грузия се класира за 1/8 финалите на UEFA EURO 2024 - постижение, което никой не би могъл да предвиди. Това класиране е най-големият успех в историята на грузинския футбол и доказателство, че със силен дух и добре подготвен отбор, могат да се постигнат велики неща. Основна роля за успеха има и треньорът - Вили Саньол, който успя да мотивира и подготви отбора за този исторически мач. Тактическата му подготовка и способността да извлече най-доброто от своите играчи бяха ключови за победата. Играчите показаха изключителна решителност и борбеност, като се бориха до последната секунда на мача.

Улиците на Тбилиси  и други градове се изпълниха с ликуващи фенове минути след след гръмката победа снощи. Тази победа обедини нацията и даде надежда на младите футболисти, че могат да достигнат върховете на световния футбол.

Подвигът на грузинския национален отбор на Европейското първенство е вдъхновяващ пример за силата на екипната работа, упоритостта и вярата в успеха. Победата над Португалия и класирането за 1/8 финалите, не само че влезе в историята на грузинския спорт, но и показа, че дори най-смелите мечти могат да се сбъднат. Този успех е само началото на нова ера за грузинския футбол и вдъхновение за бъдещите поколения.