Националният отбор на Украйна спечели един от последните билети за финалите на UEFA EURO 2024 в Германия. Изстрадан и много труден път, но в същото време сладък и удовлетворяващ. Успехът повдигна духа на цяла една страна, разтърсена от военен конфликт. Макар и само за няколко седмици през юни и юли, турнирът ще осигури на украинците така желаното разсейване от суровата реалност на войната.

По пътя към Германия, в плейофите, тимът се наложи драматично след обрат с 2:1 срещу Исландия. Воденият от селекционера Серхий Ребров състав за втори път в рамките на няколко дни достигна до успеха след изоставане в резултата. Седмица по-рано украинците наваксаха от 0:1 до 2:1 срещу Босна и Херцеговина в Зеница.

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

Това даде повод на селекционера да приветства „характера на играчите и цялата нация“, помогнали им да продължат битката в безпрецедентната квалификационна кампания. Като „бежанци от войната“, представителите на Украйна организираха „домакинските“ си мачове, разпръснати из цяла Европа.

Украйна премина през трудна квалификационна група, включваща европейския шампион Италия и вицешампиона Англия, като направи равенства и срещу двата отбора. С Роман Яремчук и Артьом Довбик в нападение, скоростта на крилото Михайло Мудрик, хитростта на Окександър Зинченко в халфовата линия и стоманата на Иля Забарни и Виталий Миколенко в защитата, Украйна има много способен отбор. И всеки може да пострада, ако подцени силата на духа.

Капитанът на Динамо Киев Андрий Ярмоленко пропусна мачове през март, но той е в последния етап от възстановяването си от контузия и може да се върне навреме за шампионата.

Тимът попадна в Група Е на UEFA EURO 2024 заедно с Белгия, Словакия и Румъния, срещу който се изправя в първия си мач в Мюнхен на 17 юни.

Това ще бъде четвърта поредна кампания за тима на европейско първенство. Предпочитаната формация на селекционера Ребров до този момент беше 4-2-3-1, която му се отплати добре, намирайки перфектната комбинация от здрава защита и опасна контраатака.

Украйна продължава своята битка. Но показали веднъж, че могат да се справят с превратностите на съдбата, целият футболен отбор изпраща силно обединяващо послание от терена към своята родина.