Асоциацията на испанските футболисти излезе с остро изявление след повдигнатите от УЕФА обвинения срещу Алваро Мората и Родри. Европейската футболна централа обвини двамата футболисти за техните политически скандирания „Гибралтар е испански“ по време на празненствата в Мадрид след спечелването на Евро 2024.

Според Асоциацията, това е „непоносима атака срещу свободата на изразяване на двама работници“. Те твърдят, че УЕФА не е упълномощена да повдига подобни обвинения и още по-малко да санкционира футболистите, които изразяват своите позиции извън работното си място и състезателната среда. Синдикатът смята, че това е „напълно произволно и несправедливо“ действие и го определя като намеса в личната свобода на играчите.

В същото време, Гибралтар изрази задоволство от действията на УЕФА срещу Испания. Гибралтар е английска отвъдморска територия в най-южната част на Пиринейския полуостров, която заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток. Територията е била собственост на Испания до 1704 година, когато е превзета от нидерландско-английския флот и официално става част от Великобритания през 1713 година.