Домакинът на UEFA EURO 2024 – Германия, отпадна на ¼-финалите след загуба от Испания с 1:2 след продължения преди вече две седмици. Сега полузащитникът на Бундестима - Тони Кроос, който официално сложи край на кариерата си след турнира, за първи път коментира породилото много дискусии решение на главния съдия Антъни Тейлър да не отсъди дузпа за неговата страна.

Както е известно, през първото продължение на двубоя удар на Джамал Мусиала срещна лявата ръка на намиращия се в наказателното поле Марк Кукурея. Реферът от Англия, обаче, прецени, че според актуалните правила това не е дузпа и съответно не посочи бялата точка. Ключовото е, че в случая и от системата ВАР подкрепиха арбитъра за решението му, заради което не последва преразглеждане от страна на Тейлър. Обяснението е, че в случая ръката на защитника е била в естествено положение. Това се случи при резултат 1:1, а по-късно германците допуснаха втори гол и бяха елиминирани.

„Мисля, че съдията беше наясно, че ако беше изгледал повторение на положението, трябваше да отсъди дузпа“, коментира Тони Кроос в подкаста „Einfach mal luppen“, който води със своя брат Феликс.

„По време на самия двубой не успях веднага да разбера какво се случи при тази ситуация, защото не видях ясно положението. Просто не бях с добър изглед към случващото се и не видях, че това е чиста игра с ръка. Но веднага погледнах към рефера. Той реши, че няма нужда от преразглеждане, а и от ВАР му дадоха да разбере, че това не е необходимо. Струва ми се, че трябваше поне да изгледа повторение“, каза още вече бившият футболист и национал, за когото поражението от Испания бе последният му мач в професионалния футбол.

„До днес мълчах, даже не исках да говорим за това и в подкаста. Иначе много се ядосах, когато след срещата видях какво точно се е случило. Така че… нека да го забравим”, отсече Тони Кроос.