Европейската футболна централа (УЕФА) започна разследване срещу испанските национали Алваро Мората и Родри заради поведението им по време на празнуването на титлата на UEFA EURO 2024 в Мадрид. По време на парада в центъра на испанската столица, играчите скандираха "Гибралтар е испански", рефрен, който бе подет от хиляди испанци.

Това скандиране предизвика реакция от страна на Футболната асоциация на Гибралтар, която подаде официална жалба до УЕФА. Според асоциацията, действията на Мората и Родри нарушават основните правила за прилично поведение и общи принципи на поведение, както и използват спортни събития за прояви от неспортен характер.

УЕФА назначи инспектор по етика, който да прецени дали действията на двамата играчи нарушават правилата на организацията. Обвиненията срещу тях включват и "накърняване на имиджа на футболния спорт и в частност на УЕФА".

На финала на UEFA EURO 2024, проведен на 15 юли в Берлин, Испания победи Англия с 2:1 и завоюва четвъртата си титла от европейски шампионати. Празненствата в Мадрид, обаче, доведоха до неочаквани последствия за Мората и Родри.

УЕФА ще се произнесе по случая на по-късна дата. Ако бъдат признати за виновни, двамата играчи могат да бъдат отстранени от мачове от Лигата на нациите през септември.