Бившият селекционер на националния отбор на Аржентина, Хорхе Сампаоли, не спести критиките си към представянето на френския тим на Евро 2024. Според него, въпреки високото ниво на играчите, отборът на Франция не успя да се справи с по-малките пространства и демонстрира слабости в атакуващия си футбол.

„Франция има изключителен отбор, но трябва да тичат много. Когато пространството е малко, те не намират възможности за атака, въпреки огромните индивидуални качества на играчите. При липсата на подавачи и комбинирана игра, отборът е изцяло зависим от разбирането и играта на нападателите. Това не е моята представа за футбол,“ заяви Сампаоли пред испанската Marca.

Аржентинецът особено остро се изказа за играта на Усман Дембеле и Килиан Мбапе. „Когато е в ход атака, другите играчи са като зрители, които наблюдават как ще завърши действието. Те знаят, че Дембеле играе като аутист: сам започва и завършва атаката. Той не е в състояние да помогне на своя съотборник да блесне. Мбапе е отчасти същият,“ добави Сампаоли.

На полуфиналите на Евро 2024 Франция загуби от Испания с 1:2. По време на турнира отборът отбеляза 4 гола, 2 от които бяха автоголове на съперниците. Дембеле изигра 5 мача, без да регистрира ефективни действия, което допълнително подчертава критиките на Сампаоли.