Рууд Гулит се съгласи да се присъедини към щаба на холандския национален отбор по футбол като асистент на старши треньора Дани Блинд. Легендарният полузащитник, който има 66 мача с фланелката на "лалетата" и беше ключова фигура при спечелването на европейската титла през 1988 година, ще парафира контракт до Мондиал 2018 в Русия.

Той заменя Дик Адвокаат, който неочаквано напусна щаба на Холандия през миналата седмица, за да поеме турския гранд Фенербахче. През последните години неговата работа около футбола е доста встрани от самата подготовка и тренировъчен процес, но сега се връща пак към него. 

"Блинд ме попита дали имам интерес и в мен остана чувството, че мога да добавя качество към щаба и към отбора. Дани ще ми даде свободна роля на тренировъчния терен и на пейката, за да допринеса с моите идеи. Смятаме, че това е за доброто на националния отбор.В крайна сметка, обаче, той ще носи отговорност за резултатите като старши треньор", коментира 53-годишният Гулит, който в момента работи като телевизионен коментатор и анализатор.

Той не успя да постигне особени успехи като треньор, като спечели само една купа на Англия през 1997 година с Челси, а след това работи без съществени резултати в Нюкасъл Юнайтед, Фейенорд, Лос Анджелис Галакси и за последно за шест месеца в Терек Грозни през 2011 година. Интересното е, че сега ще е част от екипа, който ще трябва да се пребори за квота в Русия в конкуренцията и на българския национален отбор, който е в същата група.