Националният селекционер на България по футбол Петър Хубчев говори преди поредната квалификация за Мондиал 2018 срещу Холнадия. След победата с 3:2 над Швеция, с която бе прекъсната половинвековна черна серия, специалистът заяви, че нашият състав все още не е такава футболна сила, че да се поддава на настроения. Хубчев предупреди, че ни предстои труден мач.

Преди гостуването на Холандия България заема третото място в Група А с 12 точки. Швеция е пред над с 13 пункта, а лидер е Францияя с 16. „Лалетата“ са четвърти с 10 пункта в актива си. 

Българите тренират с настроение преди мача с Холандия

„Не мога да кажа, че сме възстановени, както ние искаме. По обясними причини – кратко време и тежко пътуване. Ние обаче затова не бива изобщо да мислим – дори по-подготвени трябва да влезем. Затова ще говорим с играчите. Със заместника сме готови“, започна Хубчев.

„Трябва да бъда съвсем откровен, аз съвсем за малко съм виждал отбора. Настроението трябва да е приповдигнато, но в същото време следва да осъзнаваме каква отговорност трябва да поемем“, добави наставникът.

Петър Хубчев бе изгонен през първото полувреме на двубоя с Швеция на Националния стадион в София. Той няма да бъде на скамейката по време на сблъсъка с Холандия в неделя. На въпрос в тази връзка заяви: „Не знам дали ще е проблем, че няма да съм на скамейката. Не е приятно нито за мен, нито за отбора. Дано да няма неприятности“, добави специалистът.

Костадинов: Важен е добрият резултат, а не дали аз ще вкарам

„Във футбола често става така – настроението в отбора е приповдигнато. Това ми е основната задача. Да убедя момчетата, че това нещо ще има точно обратната роля в утрешния мача. Не бива да си правим никакви илюзии. Ние не сме все още голяма футболна сила, че да си позволим да се поддаваме на настроения. Аз съм сигурен, че ни чака един много тежък мач. Тази добра игра трябва да я използваме още по-добре, за да направим и втори силен мач“, обясни бившият треньор на Берое.

За отсъствието на Строотман и Ван Перси от редиците на „лалетата“, Хубчев каза: „Добри играчи са, но не са единствените добри във Холандия. Ние се готвим за силен и сериозен отбор. Да си спазим нашата дисциплина да се убедим кои са силните ни страни. Дали ще са тези играчи, или други съм сигурен, че ще имаме сериозен противник и е по-важно да се концентрираме върху нашата си игра“.

„В тази насока при нас нещата са по-спокойни и не ни създава такова напрежение както в Холандия. Ако не се класираме ще съжаляваме, ще вадим изводи, но няма да ни е за първи път. В този смисъл ние съзнаваме добре, че това е последна възможност в тази квалификационна група за Холандия. Ние сме по-освободени от този ъгъл ако погледнем въпроса и се надявам това да е малък наш плюс“, завърши Петър Хубчев. 

Холандия приема България на 3 септември от 19.00 часа. 

Ивайло Йовчев, пратеник на Дарик радио в Холандия