Почетният гражданин на Свищов- Йон Николае изгледа победата на Академик над ФК Трявна от централната трибуна на градския стадион.  Румънският милиардер бе в компанията на кмета на крайдунавския град Станислав Благов.

Наскоро бизнесменът бе обявен от списание "Форбс" за най-богатия румънец през 2012 г., а родните медии го спрегнаха, като бъдещ спонсор на футболния клуб.

Връзката бе направена предвид факта, че Николае е собственик на 59 декара в Свищов в района на гребната база и има намерение да инвестира в него 3 000 000 евро. От години той има проект да построи мост над река Дунав, който ще свързва Свищов и отсрещния румънски град Зимнич. Именно в Зимнич милиардерът е собственик на 5 завода, преди три години открива там и фабрика за биодизел.

Футболът е добре позната сфера на Николае, тъй като той е собственик на елитния Астра (Гюргево). Под негово ръководство клубът бе преместен от Плоещ в Гюргево и премина триумфално през трите румънски дивизии. Този сезон Астра завърши на 4- то място и и ще представя Румъния в Лига Европа.

- Г-н Николае, какво ви води на стадиона в Свищов?

- Имаме много добри отношения с кмета на Свищов Станислав Благов. От много години аз го чувствам като близък приятел. Той ме покани и дойдох с най-голямо удоволствие, аз не съм далеч, достатъчно е само да прекося Дунав. Виждам в Академик някои доста добри футболисти, има и доста млади момчета. Даже ще започна да идвам доста по-често, когато от лятото започнат да играят във втора дивизия. Мачовете им ще са в неделя, а обикновено в неделя аз съм свободен.

- Академик влиза в Б група, бихте ли подкрепили по един или друг начин клуба и има ли ли сте вече разговори с г-н Благов за подкрепа?

- Имахме разговори. Аз ще изпратя президента на моя клуб Астра, както и шефа на детско-юношеската ни школа. В зависимост от необходимостта бихме могли да дем наши футболисти. Така ще ги пробваме в различни условия и ще видим какво ще се случи по-нататък.

- Имате ли инвестиционни намерения към Свищов?

- Ние купихме един терен в съседство до свищовското пристанище. Искаме да направим един комплексен терминал, в който да разтоварваме химически торове, един силоз за зърнени храни... Надяваме се максимално бързо да получим разрешение от българското законодателство.

- А, финансово ще подкрепите ли Академик в Б група?

- Всичко е въпрос за разговори и обсъждане на нещата.

- Вашият Астра се класира за Лига Европа. Какво инвестирате в румънския футбол?

- Астра е един от четирите отбора, които ще участват в Лига Европа, но за съжаление на финала на първенството в Румъния се случиха някои нечисти неща, свързани със съдийството. В момента има голям скандал, в който е намесен и председателят на футболната лига. Утре може би ще бъде сменен и шефът на съдийската колегия. За съжаление в много случаи битките не бяха на терена, а зад кулисите.

- Астра потърпевш ли беше?

- Ние играхме полуфинал за купата на Румъния, където бяхме ощетени. Искаха да дадат предимство на бившия шампион Клуж, имаше груби съдийски грешки и бе така организирано, че да ни попречи да продължим.

- Какво ви накара да инвестирате във футбола, любовта към този спорт ли?

- Аз също съм играл футбол, и то професионален. След това, когато купих една петролна рафинерия, взех Астра (Плоещ), който трябваше да влиза в Б група. Тогава рафинерията имаше 2000 работници и не ми се струваше коректно като нов собственик да не развивам спорта. Освен това на мен футболът ми харесва. Ние поканихме кмета г-н Благов да присъства на първия мач на Астра (Гюргево) в нашия елит. Сега продължаваме инвестициите и до средата на есента нашият стадион ще прилича на нормален европейски стадион. Това са изцяло наши частни инвестиции.

- Ще получите ли лиценз за домакинство в Лига Европа?

- Ние имаме вече лиценз за евротурнирите. Лицензите се дават до 31 март и нямаме проблеми в това отношение. До 30 април бяха уведомени всички клубове, "Астра" не е имал проблем.

- Колко ви струва един сезон във висшата лига на Румъния?

- 6-7 милиона евро годишно. Ако един отбор иска да е между първо и пето място, със сигурност тези пари трябва да се осигурят.