Президентът на Руската федерация по баскетбол Сергей Чернов заяви уверено, че Сборная ще играе на Световното първенство догодина при всички случай. След като загубиха вчера от Хърватия в срещите за пето-осмо място, руснаците ще играят за седмо-осмо място на Евробаскет 2009, което ги лиши от квота за Мондиала в Турция. ФИБА обаче ще раздаде в края на годината четири уайлд кардс, които ще допуснат още четири тима на шампионата на планетата.

Русия отстъпи на четвъртфинала от сърбите, които днес играят финал, а Чернов обясни поражението с огромното желание на „плавите” за игра. „Сърбия пропусна Олимпиадата, представи се ужасно на предишното Европейско. Затова сега те бяха готови да изядат и паркета, и съперника. Нашите баскетболисти бяха и доста нервни, пропуснаха твърде много,” каза босът на руския баскетбол.

„Уверявам ви, че в Турция нашият отбор ще отиде при всички случаи,” продължи Чернов за ситуацията със Световното първенство. „Дори да останем осми, а не седми, винаги има уайлд кард, една от които ще е за Русия. Федерацията ще се погрижи за това.”

На въпрос дали е доволен от играта на Русия, Чернов добави: „Разбира се. Италия например въобще не игра на това първенство, а баскетболна страна като Литва не стигна до четвъртфиналите.”