Конфликтът между ФИБА и Адриатическата лига по баскетбол сериозно загрубя. От международната баскетболна централа заплашиха с изваждане от предстоящото първенство на Стария континент всички държави, чийто клубове подкрепят регионалната надпревара.

Последната информация от ФИБА звучи невероятно, но е свързаната със заплахата да изхвърли от Евробаскет 2015 федерациите, който са дали подкрепата си за Адриатическата лига. Окончателното решение се очаква да бъде взето на Централния борд на ФИБА след десетина дни. Толкова време ще имат и националните фенерации на държавите от бивша Югославия, който имат представители в Адриатическата лига.

Хърватия

източник: FIBA.com

Информацията е на „Вечерни новости“ и гласи, че ФИБА вече няма намерение „да си играе“ и е решена да вземе мерки, след като не призна официално престижната регионална надпревара. ФИБА вече няколко пъти предупреди националните федерации на Сърбия /зарати Партизан, Металац и Мега Лекс/, Черна гора /Будучност/, Хърватия /Цедевита, Цибано, Задар/, Словения /Олимпия, Крка/, Босна и Херцеговина /Игокеа/ и на Македония /заради МЗТ Скопие/ , че въпросните клубове трябва да оттеглят признанието си за Адриатическата лига.

Според „Вечерни новости“ в международната баскетболна централа сериозно обмислят провеждането на Европейското първенство по баскетбол без националните отбори на страните от бивша Югославия, а Хърватия в това число би загубила и домакинството си на една от групите на предстоящия шампионат.