България загуби третата си европейска квалификация, с 84:100 от Израел, в зала "Универсиада". Успехът остави всички шансове на гостите да се класират за Евробаскет 2015, докато нашите стигнаха до минимума.

Израел спечели със страхотен процент на стрелба, и превъзходство под коша, макар да не се наложи да се бори особено много. Вкараните 84 точки от България пък биха били повече от отлични, ако не бяха допуснатите цели 100.

Приятната изненада бе по-скоро на трибуните, които бяха пълни, за да видят за първи път тази година националите в София.

Мачът се забави малко заради проблем с едно от двете големи табла в "Универсиада", но тръгна добре за България. В първите доста резултатни минути нашият тим водеше в резултата, но като цяло играта вървеше равностойно.

Добрият процент стрелба, сведените до минимум грешки и играта под коша позволиха на Израел да вземе аванс от седем точки в края на първата част, и го направи цели 13 в средата на втория период.

Някакъв импулс в българския състав стопи това изоставане само до 4 точки след серия от 9 безответни точки. Вместо да направят още един напън и да изравнят, баскетболисте ни направиха поредица от грешки в последните минути от полувремето, и се оттеглиха на почивка при 38:46.

Това все пак ни даваше добри шансове за вторите 20 минути, но те започнаха просто ужасяващо. Израел наниза набързо 11 точки, срещу само една за България, в първите 150 секунди от полувремето, и се откъсна сериозно. До средата на третата част гостите вече имаха на сметката си 21 точки, и разликата минаваше 20 в тяхна полза.

Чувствителна промяна в точковата разлика нямаше и в последната част, а настроението за игра на българския тим тотално се уби в края. Израелският тим показа класа в нападение, и довърши започнатото с резервите.

Публиката в залата видя и какво е пратило Омри Каспи и Гал Мекел в НБА, като и двамата завършваха ефектно и с лекота.

С 18 точки и 5 борби за България приключи Александър Везенков, 15 плюс седем борби добави Христо Захариев, а по 11 реализираха Станимир Маринов и Асен Великов.

Каспи наниза 19 точки, а Дор Фишер се отчете с дабъл-дабъл от 18 точки и 13 борби.

На 20 август националите гостуват на Холандия, а на 24 приемаме Черна гора, отново в София.