„Горд съм с моя отбор”, отсече селекционерът на литовския национален тим Йонас Казлаускас, след класирането на отбора за финала на Евробаскет 2013. „Много сме щастливи. Изиграхме добър мач и заслужаваме да сме на финала. През първото полувреме имахме някои лоши минути в защита, но се справихме. В днешния мач се срещната два големи отбора и се радваме, че победата бе за нас”, каза още Казлаускас.

„Когато започнахме подготовка, много хора казваха, че няма да постигнем нищо тук, но сме щастливи, че ги опровергахме. Опитваме се да играем отборно и наистина не искам да поставям никой пред другите”, сподели литовският селекционер.

„Беше тежък мач. Най-вече психологически, защото знаехме колко важен е този двубой. И двата отбора започнаха сковано, но ние първи взехме преднина. Постижението ни е много важно за нашето поколение, защото искахме да докажем, че ние можем да играем баскетбол и заслужаваме да представяме Литва. Преди две години, когато бяхме домакини беше наистина тежко да отпаднем, но не може да седнем и да плачем, а трябваше да продължим да работим. Искахме да докажем, че сме добър отбор, защото много хора казваха, че не сме”, заяви Мачиулис, който завърши с 23 точки и 6 борби за успеха.

Старши треньорът на Хърватия Ясмин Репеша призна превъзходството на съперника. „Поздравявам отбора на Литва. Напълно заслужено победиха и са на финал. Играха добре и демонстрираха отлична стрелба. Видя се, че тази вечер те бяха по-силни и по-бързи. Може би след като вчера стигнахме до тази фаза след толкова години, изхабихме прекалено много сили и то не само физически, но и психически”, коментира разочарованият Репеша, чийто тим ще играе за бронзовите медали на Европейското първенство в Словения.