Председателят на Национална волейболна лига Атанас Гаров проведе поредна важна среща след утвърждаването си на поста в началото на седмицата - с представители на клубовете от Висша лига-мъже. 

В присъствието на президента на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев, Атанас Гаров и изпълнителният директор на НВЛ Станислав Николов обсъдиха с клубовете от Висшата лига стратегията за изграждане на по-добър продукт и по-добро бъдеще за българския волейбол. Бяха споделени плановете за изготвяне на 4-годишна програма за развитие на първенствата.

На срещата присъстваха представители на "Миньор" (Перник), "Люлин" (София), "Звездец" (Горна Малина), "Ботев" (Ихтиман), "Сливнишки герой" (Сливница), СУ (София), "Eлит" (Силистра), "Раковски-1964" (Севлиево), "Етрополе" и "Град" (Белоградчик). Заявено е желание за участие в първенството и от редица други отбори, като от НВЛ и самите клубове отчетоха значителния интерес към шампионата.

"За мен е голяма отговорност да развием всички лиги, не да се фокусираме само върху Суперлигата. С моя опит и с екипа, който изграждаме, ще работим в посока да направим всички първенства по-атрактивни. Моята основна роля ще е първенствата да са атрактивни за спонсори и рекламодатели, но всичко е и функция от това каква е конкуренцията на първенствата. Затова е важно и изграждането на дългосрочна стратегия - волейболът да не се развива стихийно, с еднократни победи, а предсказуемо за по-дълъг период, с план на действие. За мен и екипа на НВЛ важни са клубовете, общият интерес на клубовете", заяви по време на срещата председателят на НВЛ Атанас Гаров.

Беше отчетена основната линия към развитието на клубовете във Висша лига-мъже - подпомагането за създаване на бъдещите звезди на българския волейбол. 

"Основна насока, която сме си поставяли още когато тръгвахме да работим с Любо Ганев, е развитието на детско-юношеските школи. Основна част от отборите във Висшата лига играят до голяма степен със състезатели от детско-юношеско направление. Това е възможност за тези подрастващи да израстват като таланти и да бъдат забелязвани. Почти изцяло -  каквото насочваме към Висша лига, ще отива за развиване на детско-юношеския волейбол", добави Атанас Гаров. 

Той съобщи и лично вече обявената политика, че 50 % от приходите на НВЛ ще отиват директно за клубовете.

Отделно в посока развитие на талантите и превръщането им в бъдещето на българския волейбол е решението, обявено от президента на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев: "20 % от всички приходи на БФВ извън приходите от министерството на спорта ще отиват директно за клубовете, които развиват детско-юношески школи."

Клубовете от Висша лига-мъже обявиха като "похвална енергията на промяната, която се вижда". А по време на продължилата близо 3 часа среща отчетоха и позитивите от изграждането на връзка между бизнес и спорт в името на развитието на волейбола в България.

На бъдеща среща ще бъде обсъден и форматът на първенството във Висша лига-мъже - след като бъдат подробно обсъдени плюсовете и минусите на предложените варианти.