От септември месец в гръцкия гранд Панатинайкос работи един българин – Селатин Халидов. Той дълги години бе масажист на националния ни отбор по волейбол – мъже, 12 години в клуба на Орестиада, а преди време и на футболния Локомотив Пловдив.

Селатин е обичан от много волейболисти, както у нас, така и в чужбина.

Малко преди отпътуването на ПАО за Италия, за мача от Шампионската лига срещу Копра Пиаченца на Венци Симеонов и Христо Златанов, Гонг се свърза със Селатин Халидов в Атина, и той ни разказа интересни факти около себе си, Панатинайкос, националния ни мъжки тим и други случки от 36-годишната си практика.

„От 1972 година започнах да се занимавам със спортисти, а от 90-та се насочих към волейбола. Чувам, че някои масажисти се уморявали, аз такова нещо не знам и не съм го изпитвал. Даже и такъв велик българин Любо Ганев не ме е изморявал със своите 210 сантиметра. Масажирах го по около 45 минути нонстоп. Не е много времето, защото аз работя професионално, без губене на време. Гледам някои други си говорят и уж работят. В Гърция пък всички масажисти слагат гумени ръкавици, да се предпазват от мазилата и какво ли не. Аз такива неща не слагам, масажирам си с голи ръце, така само може да усетиш и работиш истински.”

„След като спечелихме Купата, трябваше рано да тръгваме рано сутринта за Атина, с автобус и самолет. Към пет часа нашият колумбийски добър диагонал Агамес се подхлъзна са стълбите като държеше Купата и приза за Най-полезен играч. Подхлъзвайки се, си удари ръката и ви извика „Салчо, дръж Купата, да не я счупим!”

„Чувствам се много добре в ПАО. Поканиха ме тук, след като бившият ми тим Орестиада изпадна в по-долната дивизия и получи финансово сътресение.”

„Свикнал съм и не се впечатлявам от звездите. И в България дълго време масажирах във волейбола Любо Ганев, Димо Тонев, Ники Желязков, Найден Найденов, във футбола Христо Бонев, Аян Садъков, Едуард Ераносян и други. За мен професионално погледнато всички са еднакви.”

„Амарал Данте, който е най-добрият играч след Джиба, ми каза след като го масажирах за първи път, че никога, дори в селесао не е било толкова добре. Това бе непосредствено преди да отпътува за Световната купа в Япония и след като се върна изрази очарованието си от мен.”

„След 12 години работа в Орестиада в града всички ме познават и миналата седмица именно там ПАО спечели Купата бяхме много щастливи.”

„ПАО и Ираклис на Пламен Константинов са двата най-силни тима и в мачовете между тези клубове печели този, които има ден.”

„В националния отбор всички аз уважавам, а и всички мен ме уважават. Най-добрите ми спомени са с Пламен Константинов. Гибона е пълен професионалист, голям състезател.”

„Не можах да разбера, защото ме освободиха в националния. Аз грешки не съм правил.”

„В кариерата си имам една купа с футболния Локомотив Пловдив, една с Орестиада, с националния имаме доста втори и трети места, след тази Купа на Гърция с ПАО се борим да вземем и шампионската титла.”

„В миналото съм работил с всякакви треньори. Има такива, които изморяват играчите до деня на мача и не след това не могат да играят. Сега в ПАО е специалист, който залага на волейбола, а не само на физическа подготовка. Имаме и няколко специални уреда, които докараха от Италия. Всяка тренировка е в полза на волейбола.”

„Жеков е един от най-добрите разпределители в момента в Гърция. Тай е в много добра спортна форма. Патра играе много успешно тази година. Олимпиакос на Гайдарски и Йорданов е на доста голяма разлика от ПАО и Ираклис.”

„Не искам да сравнявам с България заплащането на масажистите в Гърция. Разликата не е само евро - лева. Доволен съм от това, което получавам от Панатинайкос. От Орестиада – не, дори ми дължат към 10 хиляди евро, които не мога ди си взема, заради финансовата криза.”