Станаха ясни групите за квалификационните турнири за Европейските първенства по волейбол за мъже и жени през 2019 година, съобщава федерацията по волейбол. Както е известно, след решение на европейската централа - ЦЕВ, бе предприето разширение, като в шампионатите на Стария континент ще участват вече 24 отбора, вместо досегашните шестнадесет. С новия формат, отборите ще бъдат разделени в четири групи по шест тима. Четири страни ще бъдат домакините и при двата пола в следващите шампионати, като всяка страна приема по една група. 
 
По регламент първите дванадесет страни от изиграните Европейски първенства се класират директно за следващите. Националните отбори на България намериха дикертно място за Евроволей 2019, след като при мъжете волейболистите ни, водени от Пламен Константинов заеха шесто място на първенството в Полша, а при дамите, националките ни, водени от Иван Сеферинов завършиха на девета позиция в първенството в Азербайджан и Грузия.
 
При мъжете класирани отбори: Франция, Словения, Белгия и Холандия - домакини,  Русия, Германия, Сърбия, Италия, БЪЛГАРИЯ, Чехия, Полша и Турция. Двадесет и шест страни, разделени в седем групи ще се борят за останалите дванадесет квоти.

Група А: 
Финладния, Дания, Румъния

Група В
Естония, Латвия, Израел

Група С 
Словакия, Черна гора, Молдова, Исландия

Група D
Португалия, Хърватия, Австрия, Албания

Група Е
Испания, Беларус, Норвегия, Грузия

Група F
Украйна, Македония, Унгария, Швейцария

Група G
Гърция, Швеция, Азербайджан, Люксембург

При жените класирани отбори: Турция, Полша, Унгария и Чехия- домакини, Сърбия, Холандия, Азербайджан, Италия, Русия, Беларус, Германия и БЪЛГАРИЯ.  Двадесет и четири тима, разделени в шест групи ще се борят за останалите дванадесет места.

Група А: 
Белгия, Израел, Словения, Исландия

Група В: 
Хърватия, Швейцария, Австрия, Албания

Група С:
Украйна, Черна гора, Гърция, Норвегия

Група D:
Франция, Португалия, Грузия, Дания

Група Е: 
Словакия, Финландия, Естония, Швеция

Група F: 
Румъния, Испания, Латвия, Босна и Херцеговина