Новолунието и слънчевото затъмнение бе изпреварено в родния волейбол от черна дупка. Софийските отбори бяха погълнати и изчезнаха от картата на мъжката ни Суперлига. За първи път от много години. Че дори смело може да кажем и да сме точни, че в Топ 4 на първенството това се случва за първи път от 1946-та година! Да! От 69 години насам статистиката сочи твърда дори 90%-това доминация на София: Чавдар Сф, Академик Сф, Спартак Сф, ЦДНА, Червена звезда, ЦСКА, Славия, Динамо Сф, Левски. Последните три лета пък свикнахме титлата да отива в Дупница, но все пак до Топ 4 стигаха представители на софийския регион.

Сега в този исторически сезон 2014/2015  ½-финалисти на шампионата са Добруджа 07 от град Добрич, Марек Юнион Ивкони от Дупница, Нефтохимик 2010 от Бургас и Монтана от град Монтана. Няма ги волейболистите на ЦСКА, няма ги и тези на Левски Боол, за Славия няма да споменаваме, защото белите са във Висшата лига. Въобще столицата я няма в елита!

Ако се върнем дори само 5 години назад, историята на мъжкото ни първенство сочи: миналият сезон ½-финалисти бяха и Левски, и ЦСКА с КВК Габрово и шампиона Марек. Първенството през 2012/2013 имаше столичен представител в лицето на сините в компанията на Нефтохимик, КВК Габрово и пак първенеца от Дупница. Сезон 2011/2012 отново Марек триумфира на края, макар след служебна победа над Пирин Разлог, а на на ½-финали бяха Арда от Кърджали и ЦСКА. През 2010/2011-та ЦСКА стана за 29-ти път шампион след два успеха над Пирин,а в четворката бяха още бургаския ЛукОйл Нефтохимик и Марек Юнион Ивкони. Сезон 2009/2010 дори имаше финално вечно дерби, в което ЦСКА надви три пъти за титлата Левски, а на ½-финалите бяха още ЛукОйл Нефтохимик и Пирин.

А сега за първи път от 46-та година насам в дебютната без софийски тимове надпревара, ни предстоят ½-финали между Добруджа 07 и Нефтохимик 2010, както Монтана и Марек Юнион Ивкони. И в двете двойки има по един пълен дебютант на такава фаза, но и по един тим, който вече знае какво е да си шампион. И ако преди години от федерацията искаха разширение на волейболната карта на България, ето, това вече е факт и то без представител на държавната столица в ½-финалите на мъжкото ни елитно първенство.

Черна дупка от финансов характер остави София без Левски или ЦСКА в Топ 4 на волейбола! Дано следващата година звездите и бизнесът бъдат по-благосклонни и позволят на публиката в столицата да гледа решителни мачове, а не слънчево затъмнение.