Александър Александров, шефът на фондация "Играй с Развитие", подписа договор с Любо Ганев за третото издание на скаут лигата. Един от най-големите радетели на детско-юношеския спорт у нас даде интервю за официалния сайт на БФВолейбол как ще бъде организиран най-големия турнир за млади момчета и момичета.
 
- Подписахте договора между фондация "Играй с Развитие" и БФВолейбол за третата скаут лига. Започна ли вече работата по нея?
- На секундата започна! На първо време трябва да обясним какво е направено. Всяка скаут лига е различна. Сега е третото издание, но то няма да е повторение на първата или втората. Разчитаме много на медиите да помагат. С президента на федерацията Любо Ганев сме се заели да намерим партньори, да привлечем средства. Всеки, който помага на скаут лигата, помага на българския волейбол. У нас трудно се дават пари за подрастващите. На Запад е различно - там децата винаги са на пиедестал. Години наред аз се старая да работя за тях, а Ганев ми помага много. Разчитам на Евгени Иванов, който е председател на комисията по детско-юношески волейбол. Ще обикаляме страната.
 
- С какво третата ще е по-различна от първите две?
- Първата беше много малка - само с 250 участници. Втората пък стана много голяма - 1200. Сега в третата сме се постарали да намерим оптималната среда - 720 деца и треньори. Голямата разлика е подборът на участниците. По желание на Любо ще има предварителен кръг, който ще излъчи отборите за основната фаза. Няма да е просто със записвания. Няма как вече да има клубове фантоми. С играта си отборите ще доказват, че заслужават да са в скаут лигата.
 
- Какъв е мащабът при финансирането на проекта?
- С Любо решихме да не пишем числа, а да пресмятаме какво трябва да се направи. Фондация "Играй с Развитие" основно ще финансира и ще търси спонсори. За да бъда по-конкретен в отговора, ще кажа, че са нужни около 100-120 хиляди лева. Сумата може да се окаже и по-малка, а може и по-голяма. Ние подсигуряваме храната, настаняването, екипите, плащаме залите, където се налага. Готови сме да дадем нужните средства.
 
- При подписването казахте, че сте се занимавал с всички колективни спортове. С какво волейболът е повече от другите?
- Наборите в другите спортове явно са по-малко. В баскетбола и хандбала не успяхме да съберем повече от 200 - 300 деца. Явно повече българчета играят волейбол.
 
- Казахте, че сте сънували да организирате нова скаут лига. Какви са най-големите трудности при организацията?
- Логистиката. Особено във втората скаут лига, където имаше 1200 участници в 12 града. Много трудно е да се синхронизира. Родителите показаха огромна благодарност, защото виждат как придвижвахме децата по цяла България. Важен е фактът, че всичко финансово е подсигурено и семействата няма нужда да отделят средства.
 
- Колко града досега са проявили интерес да домакинстват?
- Рано е да се говори, но интересът е на лице. Нашите специалисти вече започнаха да работят. На първо време трябва да се определят датите. С Любо Ганев започваме да обикаляме градовете, ще се срещнем с общините. Димитър Николов, кметът на Бургас, вече изяви желание да организира финалния турнир при момчетата. При него правихме международната скаут лига и той беше впечатлен. Аз му обещах, че скаут лигата ще се върне един ден в Бургас.
 
- В почти всеки отговор споменавате Любо Ганев. Лесна ли е работата с него?
- Той е страхотен. С Любо всичко става лесно. Плюс това и двамата сме хора от бизнеса. Той е много сериозен като бизнесмен. Ние непрекъснато организираме нещо, правим логистики, търсим пари. С него е и много весело. Любо е абсолютен шоумен. Ще бъде много интересно. Гарантирам ви!