Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на САЩ след експресен успех над австралиеца Ринки Хинджиката с 6:1, 6:1, 7:6 (4) на корт №17. Мачът в Ню Йорк продължи 2 часа и 10 минути под жаркото слънце и температура от 33 градуса.

Това бе трета поредна победа на Димитров над австралийския му съперник, когото победи през този сезон на турнирите в Бризбейн и Монреал.

Българинът наложи доминация още в началото на мача, като спечели без проблем първите пет гейма, реализирайки два пробива. Едва в този момент Хиджиката взе своето подаване, но след това Димитров затвори частта при сервиса си за 34 минути.

Във втората част Григор Димитров започна с пробив и го затвърди за 2:0. Австралиецът спечели третия гейм, но това бе всичко от него в тази част, като до край роденият в Хасково тенисист бе безпогрешен - ново 6:1.

Третата част бе по-равностойна, ала българският атлет след тайбрек успя да приключи срещата и продължи участието си в надпреварата. В третия кръг българинът очаква победителя между Себастиан Баес и Талон Грийкспор в Щатите.

СЕТ I:

Двубоят започна по отличен начин за Григор, който нямаше почти никакъв проблем в първия си сервис гейм и с два уинъра, един ас и един невърнат сервис си осигури аванс от 0:1. Григор успя да пробие съперника след дълъг гейм в първия сет и взе предимство.Вторият сервис-гейм на Григор премина огледално на първия - четири безответни точки и 3:0 в сета.

Последва и нов пробив от хасковлията, който пое изцяло контрола в срещата поне през първия сет. Григор сервира умело в петата част и отново излезе победител внея, а Хиджикита определено беше лимитиран в изявите си от мощните форхенди на българина. Австралиецът все пак записа един гейм на своята сметка, за да последва "затваряне" на първата част от българина.

СЕТ II:

Нашият атлет стартира отлично и втората част и проби опонента си. Това се случи при втория опит, след като Хиджиката спаси единия шанс пред Григор, но при втория българинът беше категоричен. Хиджиката за първи път от началото на мача можеше да проведе по-лесен и доста по-къс свой сервис гейм, след като поведе с 40:0 в третия гейм. Австралиецът намали изоставането си до 1:2 и започна да се надъхва, след като завърши със смач последната точка от гейма. Тенденцията с бързите сервис геймове на Димитров продължи и той остана стабилен при подаванията си - 1:3.

Сетът до голяма степен се развиваше по сценария на първата част, като Димитров отново имаше възможност да търси втори пореден пробив при 15:30 в петия гейм.

Австралиецът започна по много добър начин подаването си в седмия гейм, с което трябваше да остане в сета. Хиджиката първо вкара хубав сервис в тялото на Гришо, а впоследстви нашенецът допусна и непредизвикана грешка от бекхенд. Впоследствие Димитров взе инициативата в свои ръце и набързо затвори сета с пробив - 6:1.

СЕТ III:

След като показа лека колебливост при излизането си на мрежата, Григор се поправи и не допусна да се стигне до по-критични ситуации на старта на третия сет. Димитров изигра прекрасно воле на мрежата, а с осмия си ас в двубоя той поведе с 0:1 в частта. Хиджиката пък продължаваше да прави грешка след грешка и така Димитров отново можеше да открие сета с брейк в своя полза. Този път обаче австралиецът се измъкна от това положение и изравни при 1:1.

Българинът даде само точка на свой сервис на по-ниско ранкирания австралиец, за да поведе с 2:1. В четвъртия гейм Хиджиката допусна няколко много груби неточности от основната линия, но те не доведоха до брейкпойнт в полза на Григор. Австралиецът някак успя да опази подаването си и резултатът стана 2:2. При подаването на Димитров всичко мина обичайно - без точка за противника и 3:2. Шестият гейм в третата част се проточи особено дълго. Хиджиката бе по-уверен в началото му и пласира няколко уинъра, но Григор отвръщаше със същото. В края на гейм хасковлията издебна своя миг и успя да осъществи пробив за 4:2.

След това по всичко изглеждаше, че Хиджиката е извън битката за мача, ала австралиецът успя да върне пробива на бъгларина, след което взе подаването си до 4:4. Двамата си размениха по един сервис-гейм до 5:5. 

Димитров си осигури поне тайбрек в сета, след като отново беше до голяма степен безкомпромисен в своето подаване - 5:6.

Впоследствие българинът изпрати поредния си безоблачен сервис-гейм за 6:5, гарантирайки си минимум тайбрек в третата част. Григор натисна сервиса на австралиеца, но не успя да затвори мача, макар ида имаше два мачбола. Григор водеше с 40:15, но Хиджиката вкара ас от втори сервис и добре излезе на мрежата, за да завърши с воле, отразявайки два мачпойнта.

Григор започна добре тайбрека и дръпна с 2:0. Впоследствие австралиецът се окопити и взе една точка, но оттам насетне в тайбрека имаше само един тенисист. Григор проби сервиса на съперника и стигна до 6:1, когато направи двойна грешка. При следващия си мачбол българинът отново не можа да затвори мача, но при шестия си мачбол в сета успя - 6:1, 6:1, 7:6(4).