Сръбският тенисист Новак Джокович продължава да доминира в борбата за най-много титли от Голям шлем в тенис историята. На 37-годишна възраст, Джокович, който има на сметката си 24 титли от Голям шлем, остава най-великият играч в мъжкия тенис. Неговото постижение го поставя начело в историята, след като никой друг мъжки тенисист не е успял да спечели толкова много титли.

Само една тенисистка, легендарната Маргарет Корт, е достигала до 24 титли от Голям шлем в откритата ера. Джокович има възможност да излезе на първо място в историята на тениса, ако спечели още една титла от Голям шлем в бъдеще, пише TennisUpToDate.

След Джокович в списъка на най-титулуваните играчи стои бившата номер едно в света Серена Уилямс с 23 титли от Голям шлем. Веднага след нея са Рафаел Надал и Щефи Граф с по 22 титли. Роджър Федерер, който е спечелил 20 титли, също е сред най-великите играчи в историята на тениса.

Въпреки че сезонът на сърбина не беше толкова успешен, като за първи път от седем години не спечели титла от Голям шлем, той постигна значителен успех, спечелвайки олимпийското злато. Във финала на Олимпиадата в Токио, той победи младия испански тенисист Карлос Алкарас с 7:6, 7:6.

Последното участие на Джокович в турнира от Голям шлем беше на US Open, където беше елиминиран от Алексей Попирин от Австралия в третия кръг с резултат 6:4, 6:4, 2:6, 6:4. Най-доброто му представяне през сезона беше на Уимбълдън, където загуби финала от Алкарас с 6:2, 6:2, 7:6.