Новак Джокович сподели, че достигането до финала на Уимбълдън му е вдъхнало увереност, че ще бъде на 100% готов за Олимпийските игри в Париж през 2024 година. След операция на коляното в началото на юни, сърбинът завърши Шампионата на Уимбълдън с титла, но именно златният олимпийски медал на сингъл му липсваше.

„Казах го и го казвам отново – златният медал от Париж е най-голямото постижение в кариерата ми. Това може би беше моят последен шанс да играя за Сърбия на най-голямото спортно събитие. Олимпийските игри са веднъж на 4 години, а сега, след операция и отсъствие от сезона, успях да спечеля този медал. Всички тези фактори правят успеха толкова специален“, каза Джокович пред сръбската телевизия RTS.

Той сподели, че Олимпийските игри винаги са били основна цел и след контузията на Ролан Гарос е бил разтревожен, но постиженията на Уимбълдън са му дали увереност. „Винаги съм под напрежение, тъй като съм перфекционист. Но Олимпийските игри бяха основната ми цел от началото на годината. На US Open не се чувствах себе си и бях под повече напрежение“, добави той.

Джокович също така отбеляза, че неговата голяма мечта винаги е била да спечели Олимпийските игри, въпреки че Уимбълдън и №1 в ранглистата също са били важни за него. Той спомена, че тенисът не е традиционен олимпийски спорт, но участието му в Олимпиадата му е дало нова перспектива.

Световният №4 се върна към началото на кариерата си, като спомена как първата му титла от Големия шлем през 2008 г. му е вдъхнала увереност да спечели още много. „Спечелването на Купа „Дейвис“ през 2010 г. беше огромна крачка напред. През следващите години победите ми над Рафа и Роджър започнаха да зачестяват, а самочувствието ми нарасна“, каза той.

На въпрос за причините за закъснението на първия му трофей на Ролан Гарос, Джокович призна, че доминацията на Рафаел Надал е основната причина. „Надал беше непобедим на Ролан Гарос дълго време. Всяка победа срещу него на този турнир има двойна стойност“, заключи Джокович.