Европейската конфедерация по стрелба гласува доверие на България да организира Евро 2026 във възрастовите групи до 21 години, до 18 години и до 16 години. В състезанията в Бургас ще участват над 700 спортисти, треньори и длъжностни лица. Общото събрание на Българския стрелкови съюз потвърди с единодушие предложението на ръководството, както и готовността на страната ни да приеме форума. Европейската конфедерация реши да раздели домакинството заради силното представяне на Бургас, като това за мъже и жени ще бъде организирано от Ереван, Армения.

„Домакинството ще даде шанс на младите ни състезатели да натрупат самочувствие и мотивация. Няма да крия, че амбициите ни бяха да проведем цялото първенство. Но няма как да пренебрегнем и факта, че Българският стрелкови съюз не е организирал големи международни състезания от много години и сега ще трябва да направим първата важна крачка, за да покажем, че можем да се справим. Доверие се руши лесно и се гради трудно. Вярвам, че това е пътят да се върнем на международната сцена. Ще се постараем да направим перфектно първенство“, коментира председателят на БСК Весела Лечева.

За последно България беше домакин на Европейско първенство през 1985 г. с град Варна. В началото на май представителите на Европейската конфедерацията по стрелба бяха на посещение у нас, разгледаха базата за настаняване, „Арена Бургас“, имаха срещи със служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков и с кмета на Бургас Димитър Николов. В оставащите дни до игрите фокусът е върху заключителната подготовка на Антоанета Бонева и Кирил Киров, които имат олимпийски квоти. Все още, макар и минимални шансове, имат и Мирослава Минчева и Самуил Донков, които очакват последното разпределение по ранглиста.