Перуанецът Джовани Фалкон и неговият приятел Ремингтам Блас пътували до Русия, за да гледат своя национален тим на световните финали. „Инките“ завършиха на трето място в група „С“, като приключиха участието си на Мондиала с успех над Австралия.

Перуанците не се класираха за фазата на директните елиминаци, но двамата перуанци се почувстваха добре дошли в Русия и веднага обмислиха дали Екатеринбург може да се окаже приятно място за прекарване на повече време и дори да останат за постоянно.

Първата им стъпка е да се регистрират в местното бюро по труда. И двамата са електроинженери.

„За мен това е предизвикателство, най-вече заради езика. Когато се завърна в Лима ще се запиша на курс“, казва един перуанците.

След като преведат паспортите си на руски език, те ще могат да получат списък с работни места, които отговарят на тяхната квалификация.

Блас, който говори само испански език обаче, променил мнението си за оставането в Русия и ще се завърне в Перу. За Фалкон, който владее и английски език, предизвикателството е по-лесно. Той всеки ден практикува, докато пазарува.

„Първото нещо, което ми казаха в центъра за трудова заетост, бе че трябва да си преведа паспорта на руски език. Сега проучвам къде мога да го сторя, дали тук или в посолството на Перу“, казва Фалкон, който вече има и приятели в Русия.

„Говоря на английски тук. Помага ми. Ако всички говорят само руски тук, то срещата би бива безсмислена“, добавя Фалкон.

Цялата интригуваща история може да видите в репортажа, излъчен в предаването на DIEMA SPORT - Новините от Мондиала.