Навръх 29-ия си рожден ден носителят на купа "Странджа" за 2018 година Петър Белберов си направи най-добрия подарък - победа над сребърния медалист от световното първенство в Хамбург 2017 Камшибек Кункабаев (Казахстан), с която се класира на полуфиналите на международния боксов турнир "Странджа" в столичната зала "София. 

С 3-2 съдийски гласа в свръхтежка категория (над 91 кг) българинът подчини Кункабаев - 29-28, 29-28, 29-28, 27-30 и 28-29 пред голям брой свои фенове на трибуните и пред президента на БФБокс Красимир Инински. 

Във втората сесия (от 16:30 часа) на 18 февруари Белберов ще продължи похода си към четвърти пореден триумф на "Странджа" с полуфинален сблъсък срещу Лука Пратлячич (Хърватия), който без да излиза на ринга днес стигна до тази фаза, защото насроченият му противник Луис Алварадо (САЩ) получи лекарска забрана, заради аркада.

Двамата внимаваха в началните секунди и отмерваха дистанция с водещите си прави удари (казахстанецът бе с обратен гард), но не след дълго първите крошета заваляха, като публиката се вълнуваше бурно при всяко попадение на Белберов. Направи впечателение, че и двамата оптиваха да разнообразяват с десен прав в тялото, а в последните секунди на рунда ляво кроше на Петър попадна в главата на противника и агитката му реагира с шумни овации.

Тактическото надлъгване преобладаваше във втората част, като Белберов пласира хубав ляв прав в главата на противника си, а малко по-късно и дясна ръкавица в тялото му. В последните секунди на частта обаче и казахстанецът се отчете с две точни леви крошета. Петър стъпваше напред в третия рунд, докато опонентът му чакаше да контрира с леви крошета и имаше успех с едно от тях в самото начало. Белберов обаче не му остана длъжен със своята дясна ръка, като записа няколко попадения с нея и наелектризира допълнително публиката. В последната 1 минута двамата размениха комбинации, като веждата на Кункабаев беше разкървавена. Българинът търсеше завършване на двубоя в заключителните секунди с дясно кроше, но и без него съдиите отчетоха превъзходството му в срещата.

Съперникът на българина може да се похвали освен със сребро от Световното първенство в Хамбург 2017 и със сребро от Азиатското първенство същата година. Той има и 3 победи и 1 загуба в полупрофесионалните серии на АИБА - World Series of Boxing през 2015 и 2016 година.
Петър Белберов започва да тренира бокс любителски на 14-годишна възраст, а чак на 20 се пуска в състезания. Миналата година той не само спечели купа "Странджа", но постигна победа във финала на свръхтежка категория срещу арменеца Гюрген Ховнанисян (4-1 съдийски гласа) с разкъсани мускулни влакна на десния си бицепс. Това бе третият му пореден триумф в дивизията на "Странджа" и първа купа, въпреки че получава контузията още преди полуфиналния си двубой. През 2015-а печели бронз на Европейското първенство в Самоков, а през 2017 година дебютира с победа в полупрофесионалните серии на АИБА - World Series of Boxing.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190 боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19 мъже и 12 жени./БТА