Голямата надежда на България в художествената гимнастика, Стилияна Николова, говори пред Gong.bg преди участието си в Олимпийските игри в Париж 2024. Младата гимнастичка разказа за своя път към успеха, семейството си и целите си за предстоящото състезание.

"Всичко се случи очаквано", започва Стилияна. "Майка ми е треньорка по художествена гимнастика и бивша гимнастичка, баща ми е треньор по футбол и бивш футболист. Сестра ми е била гимнастичка, а брат ми футболист. Аз откакто съм проходила, тичам из залата и съм с уред в ръка, и стана така, че и аз съм гимнастичка. Исках да подражавам на майка ми и съм искала да имам такива успехи."

Стилияна споделя, че първата ѝ треньорка е била нейната сестра, която я е тренирала до 13-годишна възраст. "Имаме разлика от 15 години. Тя тренираше малки деца и ме взе в нейната група. Обичам да се разхождам и да отделям време на любимите ми хора."

Родената в Кайро гимнастичка разказва за живота там: "Животът в Кайро е много различен. Не може да се ходи пеша, защото разстоянията са много големи. Семейството е много важна част от моите успехи. Винаги ме подкрепят и им благодаря страшно много."

Стилияна разказва и за влиянието на баща си: "Баща ми беше човекът, който каза, че Мохамед Салах ще стане голяма работа. Наистина се възхищавам на Салах."

Тя изразява благодарност и към рускинята, която прави специални трика за нея, и споделя за трудностите да живее сама: "Живеем в общежития. Беше ми интересно, нещо ново и различно, но после усетих липсата на семейството, но момичетата ме разсейват."

Въпреки славата, Стилияна остава същата: "Аз съм си същата, въпреки славата. Оценявам всичко, което имам и съм благодарна за всичко, което ми се случва."

За Илияна Раева, Стилияна казва: "Илияна Раева е уникален човек. Тя прави невъзможното за нас и знам, че наистина стои много труд зад това да имаме всичко, което имаме. Зад всеки успех има много труд и трябва да се изисква за да се постигне този успех."

Най-голямата гордост и радост за Стилияна е европейското първенство през 2024 г. За Олимпиадата в Париж тя споделя: "Целта ми в Париж е да съм удовлетворена от свършената работа и да си изиграя съчетанията по най-добрия начин. Мислила съм за златен олимпийски медал, това е голяма моя мечта. Ако си свърша подобаващо и както трябва работата, съм способна да го спечеля. Не трябва никой да бъде подценяван, всички са добри и всички се стремят към златото. Пожелавам си да съм много здрава и щастлива."

Стилияна Николова ще участва в Париж 2024 с високо вдигната глава и големи надежди, подготвена да даде най-доброто от себе си на най-голямата спортна сцена.