Халфът на Манчестър Сити и испанския национален отбор Родриго Ернандес спечели "Златната топка" за 2024 година.  Тя се връчва на най-добрия футболист за периода 1 август 2023 - 31 юли 2024 г., в който влиза и Европейското първенство.

Полузащитникът беше награден в парижкия театър "Шатле" на пищна церемония. Дефанзивният футболист остави след себе си Винисиус, който остана втори. Третата позиция е за Джуд Белингам, а четвърти - Даниел Карвахал. 

БГНЕС
5 снимки

През тази година трофеят се връчва от "Франс футбол" с подкрепата на УЕФА и "Екип". Победителят при мъжете беше определен след гласуването на журналисти от първите 100 страни в ранглистата на ФИФА. Всяка страна има по един представител.

Родри стана първият испанец, който печели трофея след 1960 година, когато триумфира Луис Суарес. 

Представилите на Реал Мадрид бойкотираха церемонията в Париж, след като по-рано днес стана ясно, че считаният за фаворите Винисиус Жуниор няма да спечели приза. "Белите" бяха обявени за клуб на годината, а Карло Анчелоти стана най-добър треньор. 

№1 при жените е Айтана Бонмати. 


Ламин Ямал беше обявен за най-добър млад играч. Той беше награден с трофея Копа, първият трофей за вечерта. 

"За мен е чест да бъда тук. Искам да благодаря първо на родителите ми, които ми помагат през цялото време. На всички в Барселона, на Луис де ла Фуенте и целия щаб на Испания. Да живее Барса", каза Ямал. 

За отбор на годината при жените беше определен Барселона. За клуб на годината беше избран Реал Мадрид. "Белите" обаче не си взеха наградата. 

Трофеят "Герд Мюлер" за най-добрия голмайстор през сезона получи нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн и този на Реал Мадрид и ПСЖ Килиан Мбапе. Двамата завършиха с по 52 гола. Англичанинът беше в залата, докато французинът, подобно и на останалите представители на Реал Мадрид, не се появи. 

За втора поредна година наградата "Лев Яшин" спечели вратарят на Астън Вила и Аржентина Емилиано Мартинес. 

Дженифър Ермосо беше наградадена с приза "Сократес". 

Ема Хейс беше избрана за "Треньор на годината" при жените. Носител на трофея "Йохан Кройф" при мъжете е Карло Анчелоти. Наставникът на Реал Мадрид обаче бойкотира церемонията и не взе наградата си. Победителите при треньорите обявиха Христо Стоичков и Жорди Кройф. 

Без никаква изненада Айтана Бонмати от Барселона е носителка на "Златна топка" при жените. Тя печели приза за втора поредна година. 

Топ 30 за "Златната топка":

1 - Родри 

2 - Винисиус 

3 - Джуд Белингам 

4 - Даниел Карвахал 

5 - Ерлинг Халанд 

6 - Килиан Мбапе

7 - Лаутаро Мартинес

8 - Ламин Ямал 

9 - Тони Кроос 

10 - Хари Кейн 

11 - Фил Фодън 

12 - Флориан Виртц 

13 - Дани Олмо 

14 - Адемола Луукман 

15 - Нико Уилямс 

16 - Гранит Джака 

17 - Федерико Валверде 

18 - Емилиано Мартинес 

19 - Мартин Йодегор 

20 - Хакан Чалханоолу

21 - Букайо Сака 

22 - Антонио Рюдигер

23 - Рубен Диаш 

24 - Уилям Салиба 

25 - Коул Палмър 
26 - Деклан Райс 
27 - Витиня 
28 - Алехандро Грималдо 
29 - Артьом Довбик и Матс Хумелс