Япония започна с изненадваща победа участието си на Мондиал 2018. В двубой от група "H" футболистите от страната на изгряващото слънце се наложиха с 2:1 над Колумбия. Това бе първи успех за японците на световно първенство от 8 години насам. 

Мачът започна кошмарно за колумбийците, които още в 4-ата минута останаха с 10 души на терена. Червен картон получи Карлос Санчес, който спря с ръка в наказателното поле удар към опразнената от Давид Оспина врата. Така той стана първия футболист отстранен принудително от терена от старта на Мондиал 2018 г. До тази ситуация се стигна, след като Юя Осако остана очи в очи със стража на Арсенал, който спаси, но последва добавката на Кагава, която бе спряна с ръка и словенският съдия Дамир Скомина отсъди дузпа. Шинджи Кагава стреля от бялата точка в средата на вратата и даде аванс на своя тим.

В 12-ата минута Радамел Фалкао получи шанс да стреля от въздуха след дълго подаване, но Еджи Кавашима спаси. Вратарят на Япония стана най-възрастният футболист, играл за родината си на световно първенство. В момента Кавашима е на 35 години и 91 дни. Макар и с човек по-малко, колумбийците успяха да изравнят резултата в 39-ата минута. Хуан Кинтеро успя да изненада Кавашима с хитро изпълнение по земя, а топката мина под стената.

Вратарят хвана топката, но тя вече бе преминала с пълния си обем голлинията. Осем минути след подновяването на играта Осако се освободи от защитник в наказателното поле и стреля, но Давид Оспина спаси. Три минути по-късно пък Такаши Инуй отправи техничен удар и отново Оспина се справи. Малко след това и Мая Йошида засече топката с глава, но стреля неточно.  Последва нов пропуск, като този път Хироки Сакай в 72-ата минута стреля от добра позиция, а Давинсон Санчес подложи крак и изби в ъглов удар. Резервата Кейсуке Хонда центрира, а Юя Осако скочи между трима защитници и с глава прати топката в мрежата. Колумбия реагира веднага и в 78-ата минута Хамес Родригес бе много близо до изравнителен гол. Той получи пас в наказателно поле, но ударът му бе блокиран с решителна намеса на Нагатомо. От 18.00 часа е вторият мач от група "H" между отборите на Полша и Сенегал. Срещата ще се играе на "Откритие Арена" в Москва.