Българинът Валери Божинов сподели впечатленията си от емоциите в Хърватия покрай Световното първенство в Русия и предстоящия полуфинал на хърватите с Англия.

Футболистът на Риека заяви: "С нетърпение чакат този мач. Тук и моите съотборници слагат фланелки на хърватския национален тим. Такива националисти досега не съм виждал. Може би това е една от държавите, които най-много се подкрепят."

"Държат се заедно и може би заради това имат този велик успех. Имат голям колектив и се държат заедно", коментира Валери Божинов в Спортно шоу Гонг по Дарик радио.

"Да, имат големи футболисти, но успехите им се дължат и на това, че имат голям колектив. Ние се събираме в стаята за разбор и заедно гледаме мача и подкрепяме Хърватия. Независимо, че имаме доста чужденци, аз играя в тази държава, играя в хърватски тим и е нормално да подкрепяме този отбор. Моите съотборници имат фланелки на играчите от националния. Викат, скачат, дори стават на химна, слагат ръката на сърцето и пеят химна. Това е нещо, което не бях виждал", сподели още Божинов.

"Това е нация, каквато досега не бях виждал. Те са националисти. Не е случайно една такава малка държава да е сред четирите най-добрите отбора на Световното. Пожелавам им след мача да са от финалистите. И тук по медиите се говори, че са изморени, но аз се надявам да са възстановени, да имат сили и да се преборят с англичаните. Всички знаем, че англичаните играят много здраво и ще бъде тежко, но мисля, че този мач ще победи този, които има най-много психика. И късмет трябва. Стискаме палци. Тежък мач ще бъде. Англичаните са млади момчета, но виждате как тичат, как се борят", заяви Валери Божинов.

"Доста мои познати и приятели, и дори известни личности подкрепят Хърватия и в Сърбия. Един Джокович, доста футболисти. Може да има проблеми между тях на политическа основа, но когато става въпрос чисто спортно мисля, че и аз като българин, като човек от Балканите, е нормално да подкрепяш хърватите", завърши българският нападател.