Решението на ФИФА за определи датите на баражите за футболния Мондиал 2018 в Русия между Хондурас и Австралия само в рамките на пет дни е "нехуманно", обяви старши треньорът на тима от Централна Америка Хорхе Луис Пинто.

Първата среща от междуконтиненталните плейофи е в Сан Педро Сула на 10 ноември, а реваншът е пет дни по-късно в в Сидни. Проблемът е голямата разстояние между двете страни, както и това, че няма директни полети от Австралия до Хондурас.

Точната дистанция по въздуха, но по права линия, между хондураския и австралийския град, възлиза на чудовищните 13 800 км, които нарастват допълнително с отклоняването за междинните полети.

"Нечовешко е от страна на ФИФА да определи такива близки дати между двата мача за толкова дълго пътуване", коментира Пинто.

За втората среща националният тим на Хондурас първо трябва да пътува до Лос Анджелис, откъдето да се прекачи на полет до Австралия.

"Това, че сме домакини на първия мач, ни дава леко предимство в тази ситуация, защото няма да се наложи да изминаваме два пъти разстоянието от Хондурас до Австралия. Съперникът първо ще трябва да ни гостува, а след това и да се върне вкъщи за реванша. Това със сигурност ще бъде по-изморително за тях", каза още Пинто.