На този ден, 8 април, през 1974 година ФИФА представя трофея, който връчва на победителя в Световното първенство по футбол. Това е вторият трофей, който получава световният шампион и понастоящем. Световната купа заменя първия приз „Жюл Риме“, който остава за вечни времена във витрината на Бразилия. „Кариоките“ са първият отбор, спечелил трофея три пъти и по тогавашния регламент той остава завинаги тяхно притежание.

Това обаче не се отнася за Световната купа, която е преходна награда, а на шампиона се връчва позлатена бронзова реплика. На добавена плака се гравира името на поредния носител. В момента това е Германия, който е първият отбор, спечелил тази Световна купа три пъти /1974, 1990, 2014 г./

Купата тежи общо 6,1 кг, от които 5 кг са 18-каратово злато. Височината й е 36,8 см. Основата е малахитова. Трофеят е изработен от Stabilimento Artistico Bertoni в Милано. Изобразени са две човешки фигури, които държат земното кълбо. Проектът на италианския скулптор Силвио Гадзанига печели сред 53 кандидатури.

По цени от 2017 година стойността на Световната купа възлиза на 150 000 долара.