Сенегалският национален отбор постигна главната си цел, като се класира за финалите на Световното първенство в Русия. В предпоследния си мач от група D в квалификациите от Зона Африка „лъвовете от Теранга” се възползваха от грешните стъпки на своите преследвачи и победиха Република Южна Африка с 2:0. По-интересното бе, че това бе преиграване на двубой, анулиран от ФИФА поради уличаване на рефериралия го съдия в нагласяване на крайния резултат.

Треньорът Алиу Сисе хвърли всичките си налични звезди във възловия мач от плейофите на Черния континент, а те не го подведоха. Успехът значи, че след 16 години пауза – от дебюта на Мондиал 2002 година насам – Сенегал отново намери място сред най-добрите на планетата.

Мачът на „Мокаба Стейдиъм” в Полокуане реално приключи още преди почивката. Гостите си опекоха работата с ранен гол. В 12-ата минута Садио Мане асистира по чудесен начин за Дифра Сако и нападателят на Уест Хем не пропусна – 1:0.

В 38-ата минута опитният защитник на РЮА Тамасанка Мхизе си отбеляза автогол и някъде тук интригата тотално угасна. До края на мача Сенегал не предприе излишни рискове и се концентрира върху съхраняването на аванса.

Той значеше, че мач преди края сенегалците имат 11 точки на върха срещу 6 за Буркина Фасо и Кабо Верде. РЮА остава на дъното в групата със само 4 пункта.