Отборът на Швейцария постигна победа с 2:0 над Фарьорските острови в мач от Група В на квалификациите за Мондиал 2018. Попаденията за успеха бяха дело Ерем Дердийок и Щефан Лихтщайнер.

Швейцария имаше превъзходство спрямо съперника си и закономерно стигна до по-чистите положения през първото полувреме. Домакините се бяха настанили трайно в половината на Фарьорите, а в 10-ата минута стигнаха и до първата по-интересна ситуация. При едно центриране от фаул отляво Ерем Дердийок отправи удар с глава, който обаче мина на около метър и нещо от левия стълб на вратата на Фарьорските острови.

В 11-ата минута Щефан Лихтщайнер получи топката отдясно в наказателното поле, след което без да губи време стреля, но в тялото на стража Нилсен.

Малко след това Джемайли напредна отдясно, центрира наляво, почти успоредно на голлинията, но Щокер не съумя да засече в мрежата.

В 24-ата минута дойде едно разбъркване в наказателното поле на гоститв, в резултат на което Дердийок си поведе топката, тръгна напред, но бе блокиран от противников играч и падна на терена. Реферът не видя нищо непозволено и даде знак играта да продължи. Атаките на домакините продължиха, а минута след това, Джемайли отправи прецизен удар с глава, но Нилсен изби.

В 26-ата минута като по чудо Швейцария не поведе. При страхотно разбъркване в пеналата, бе отправен удар. Нилсен първоначално се намеси, последва втори удар, който не отразен от бранител, а при следващата добавка топката срещна и напречната греда, но така и не мина голлинията. Швейцарците откриха головата си сметка при следващата си атака. Ерен Дердийок получи топката отдясно от Бехрами, овладя, влезе в наказателното поле и с хубав удар направи 1:0.

Единствената по-добра възможност за гостите дойде в края на първата част. Ватнахамар нанесе добър изстрел фронтално на вратата от границата на наказателното поле, но встрани от десния стълб Ян Зомер.

След почивката отборът на Швейцария излезе решен да търси второ попадение. В 69-ата минута домакините стигнаха до корнер, а след центрирането Мехмеди засече от дъгата на наказателното поле, но прати топката над напречната греда на Нилсен.

В 79-ата минута Швейцария удари втора греда. Това се случи след удар на Дердийок. След това топката бе изкарана в корнер, от който не произлезе нищо.

Така търсеното от Швейцария второ попадение в мача падна в 83-ата минута. След хубава комбинация и последвало центриране отляво, Щефан Лихтщайнер отправи удар с глава за 2:0.

В другия двубой от същата група Унгария постигна безапелационна победа с 4:0 над Унгария. Домакините доминираха осезаемо спрямо съперника си, и още до почивката си подсигуриха комфортен аванс. Гера даде аванс на своите в 34-ата минута, а добра комбинация между Балаш Джуджак и Адам Ланг завърши с гол на последния за 2:0 в 42-ата минута.

През вторите 45 минути унгарците продължиха да са по-активният отбор, а преднината им стана класическа в 73-ата минута. Голмайсторът Гера подаде на Гюрчо, който се разписа за 3:0. Крайният резултат бе оформен от Салай в 89-ата минута. Той направи 4:0.

В класирането тимът на Швейцария е лидер с 12 точки, следван от Унгария със 7. Фарьорските острови са четвърти с 4 пункта, а Андора няма точка на последната шеста позиция.

По-късно европейският шампион Португалия играе с Латвия. Преди мача иберийците са трети с 6 пункта. Латия е пети с 3.