Световната федерация по футбол (ФИФА) е изпратила до националните федерации на страните новото разпределение на наградния фонд за участие на Мондиал 2018. Простите сметки показват, че класиралите се на финалите 32 отбора ще разпределят сума с повече пари, отколкото в Бразилия през 2014 година. Тогава националните федерации на страните са си разпределили 576 милиона долара, докато за следващото лято сумата е около 700 милиона долара.

Около 10 процента от тази сума ще бъде заделена за застраховка на играчите, които ще ритат по стадионите на Русия. 2 милиона долара ще получи всяка страна само защото се класира на Световното първенство. Още 10 милиона ще получат 16-те страни, които ще преодолеят групите си. Класиране за четвъртфинал ще гарантира на федерацията на съответната страна 25 милиона долара. Финалистът ще вземе 40 милиона, а световният шампион- 50 милиона.

Разбира се, ФИФА ще даде пари и на клубовете, ако техни играчи играят на Световното първенство за съответните страни, както е традицията от последните 20 години. Пари ще има и за страните, които са играли квалификации, но не са се класирали, като обаче тази сума няма да бъде съизмерима с това да се класираш на Мондиала в Русия.

Въпреки скандалите за корупция, отстранените видни ръководители на световния футбол, отказът на няколко от важните спонсори, в Цюрих изчисляват, че печалбата на ФИФА си върви във възходяща линия.

В група А на зона Европа България има все още илюзорни шансове за класиране на Мондиала в Русия, но изпълняването им минава през задължителни победи над Франция и Люксембург, съчетани с удобни резултати в другите мачове./БТА