Ива Оливари е лидерът на експедицията на националния отбор на Хърватия на Мондиал 2018 в Русия. Тя е способна да изрече 2000 думи в минута, а батерията на мобилния ѝ телефон е на 3%, въпреки че вече го е заредила два пъти през деня.

Оливари е новина в Русия точно заради това, защото е единствената жена на тази позиция на Световното първенство и седи на скамейката между треньорския екип и играчите.

„Главните герои са играчите, аз се справям с моята работа, за която съм квалифицирана. В някои държави все още вярват, че футболът е само за мъжете. Това е много лошо. Аз започнах работа в хърватската федерация през 1992 година и манталитетът се промени много оттогава. Мисля, че всичко се променя в по-добра посока“, коментира Оливари.

Оливари работи в хърватската федерация от 1992 година насам и отговаря за абсолютно всичко, въпреки че не обича да бъде наричана шеф. „Не, аз не съм шефът“, казва тя със заплашителен тон, но и усмихната едновременно.

Тя трябва да бъде на постоянно разположение на футболистите, грижи се за администрацията, за настаняването на отбора по хотелите, за чартърните полети, за цялата комуниакция с ФИФА, писмено и устно.

След полуфинала срещу Англия тя признава, че е спала само четири часа.

„Спах само четири часа, което не е лошо. Когато се събудих, имах стотици имейли, телефонни повиквания и 250 съобщения в whatsapps. Доколкото успях, отговори на всички. И така беше през целия ден. Сега голямото ми главоболие са билетите, защото имам хиляди заявки за финала. Не знам колко от хората ще получат билети за финала. Всичко зависи от ФИФА.“

Футболистите от националния отбор я наричат „леля Ива“. Тя е дясната ръка на повечето от тях. „С повечето от тях се познавам от 12 или 13 години. Те са ми приятели и знаят, че винаги могат да ме потърсят, когато имат нужда от мен. Те са невероятни хора, звезда са, но хърватските футболисти не са арогантни. Те са скромни и благодарни. Те са добри момчета и аз съм щастлива за тях“, разказва Ива.

„Всички деца в Хърватия искат да бъдат Лука Модрич. Неговата история е вълнуваща. Дете, което е бежанец от войната, който е принуден да избяга от дома си. Той се е борил за всичко, което е постигна. Лука е човек с решителност, с див дух, който му позволява да бъде силен, когато напуска дома си", продължава тя.

„Познавам Лука от 14 години. В деня, когато го срещнах за първи път вечеряше сам в ресторанта. Аз се приближих към него, представих му се и му казах какво му е необходимо. Той изглеждаше много приятен човек. Модрич винаги е бил по-различен от останалите“, каза още Ива Оливари.