Може би на някои от вас е направил впечатление един детайл от емблемата на уругвайския национален отбор. А то е, че над емблемата на федерацията, която е върху фланелките на урусите, се мъдрят четири, а не две звезди, колкото пъти страната е била световен шампион.

Къде се крие разковничето? Уругвай официално е световен шампион през 1930 и 1950 година, действително, но в южноамериканската страна си броят още две титли на сметката.

Уругвай

източник: Vbox7

Всъщност през 1924 и 1928 година все още Мондиали не се провеждат, а футболът има като най-голям свой форум за изява Летните олимпийски игри. Тогава ФИФА организира футболния турнир съвместно с МОК, а златните медали и на двете Олимпиади печели отборът на Уругвай.

След това ФИФА решава да организира свое отделно първенство на планетата, а първото се провежда през 1930 година и отново е спечелено от Уругвай. Впоследствие идва и незабравимото "Мараканасо" през 1950 година, когато "Селесте" надвива на финала домакина Бразилия с 2:1 пред 200 000 зрители на "Маракана" в Рио де Жанейро.

Та оттам идват четирите звезди на уругвайците.

Луис Суарес

източник: Gulliver/GettyImages