Световното първенство в Русия, вероятно мнозина са на това мнение, тече по необичаен начин. Много изненади, ранно отпадане на фаворитите и още и още.

Ето някои от компонентите, по които наистина можем да обявим Мондиал 2018 за странен и необичаен

1. Неочакваното тройно отсъствие на големите

Германия

източник: Gulliver/Getty Images

Това се случва за пръв път в историята на Мондиалите от първия Мондиал през 1930 г. насам. Нито една от трите големи сили на Световните първенства – Бразилия, Германия и Аржентина, не е сред полуфиналистите

2. Само Франция от традиционните полуфиналисти е в карето

Франция

източник: Gulliver/GettyImages

Трите водещи нации с най-голям брой полуфинали на Световните са аут по-рано. Рекордьорът Германия /12 полуфинала/ отпадна в групите, Бразилия /8/ на четвъртфиналите, а Италия /7/ дори не се класира. Едва четвъртият по този показател тим на Франция /6/ намери място в полуфиналното каре.

3. Първите четирима за „Златната топка” се сбогуваха рано с Мондиала

Кристиано Роналдо

източник: Gulliver/GettyImages

Първите четирима в последната класация за „Златната топка” също рано-рано си взеха сбогом със Световното. Няма го вече носителят Кристиано Роналдо, подгласникът Лионел Меси, третият Неймар, а четвъртият Джанлуиджи Буфон не пристигна със своята Италия на световните финали. Има само един подобен случай на Световните първенства и той датира от 1962 година.

4. Доминацията на Европа

Англия

източник: Gulliver/GettyImages

Едва за пети път в историята се случва на полуфиналите да се класират само европейски отбори – Англия Хърватия, Белгия и Франция. Предишните четири случаядатират от шампионатите през 1934, 1966, 1982 и 2006 г.

5. 100% различни полуфиналисти спрямо миналия Мондиал

Хърватия

източник: Gulliver/GettyImages

Нито един от достигналите до полуфиналната фаза на миналия Мондиал отбори на Бразилия, Германия, Аржентина и Холандия не фигурира сред настоящите полуфиналисти.

 6. Европа влиза в серия от 4 крайни победи

Полуфиналисти

източник: Gulliver/GettyImages

Никога досега не се е случвало Европа да спечели четири пъти последователно световната купа, както ще стане сега след крайните победи през 2006 на Италия, 2010 на Испания и 2014 година на Германия. По-рано най-много две последователни титли са отивали на сметката на европейците. Сега пак ще има световен шампион от Стария континент.

7. Два новака на финала и ново име сред шампионите?

Белгия

източник: Gulliver/GettyImages

Съществува вероятност два отбора новаци да се класират за финала. Досега най-доброто постижения на Хърватия е третото място, а на Белгия четвъртото. Двата тима никога не са достигали до финал. Съответно и шанс компанията от страните, печелили световната купа /Бразилия, Германия, Уругвай, Аржентина, Испания, Англия, Франция, Италия/ да бъде обогатена с ново име – Белгия или Хърватия. Преди полуфиналите Белгия – Франция и Англия – Хърватия това е само вероятност.

А кои ще стигнат до финала за световната титла, отговорете вие

  1. 29.59%

    Франция и Англия

  2. 28.06%

    Белгия и Хърватия

  3. 21.41%

    Белгия и Англия

  4. 20.94%

    Франция и Хърватия