Отпадането на Италия от Мондиал 2018 съвсем резонно е тема №1 в световната спортна преса, а всеки следващ поглед върху случилото се снощи на „Сан Сиро” нанася нови щрихи върху един от най-грандиозните провали на италианския футбол. Медиите на Апенините колкото и да са заети да сипят критики и хули по своите, не пропуснаха да отдадат внимание на още един момент, който казва достатъчно за климата в съблекалнята.

Ако Буфон имаше чук...

Скандални: Италианците освиркаха химна на Швеция

Във въпросната случка главно действащо лице е полузащитникът Даниеле де Роси, който след срамното 0:0 в Милано сложи край на дългогодишната си кариера в националния отбор. Събитията се развиват през второто полувреме, когато един от помощниците на селекционера Джампиеро Вентура – за мнозина големия виновник за катастрофата – съобщава на Де Роси, че трябва да стане и да загрява, понеже явно ще влиза в игра.

Реакцията на дефанзивния халф е повече от красноречива. С ядно изражение играчът на Рома се диви на решението и просъсква: „Защо, по дяволите, аз трябва да влизам?”, след което сочи към нападателя Лоренцо Инсиние, който би бил далеч по-удачен избор при положение, че тимът изпитваше остра нужда от голове, които така и не дойдоха. В същото време помощник-треньорът безпомощно сочеше към наставника, очевидно обяснявайки, че решението е негово.

Накрая нито Де Роси, нито Инсиние се появиха в игра, а със сигурност за второто 69-годишният Вентура тепърва ще търпи яростни критики предвид супер формата на острието.

Джиджи се разплака: Мъчно ми е не за мен, а за Италия

След края на срещата опитният Де Роси опита да замаже инцидента. „Имаме навика да загряваме по трима наведнъж. След 5 минути хората сядат и други трима заемат местата им”, обясни 34-годишният футболист. „Просто казах, че приближава края на мача и трябва да победим, така че трябваше нападатели да загряват. Да, посочих към Инсиние. Тук важният не бях аз, по-скоро става дума за тактически проблем. Съжалявам, ако съм обидил някого. В онзи миг вярвах, че ще бъде по-добре, ако Инсиние се появи вместо мен”, добави Де Роси.