Като всеки бразилец, Карлос Жуниор е луд по футбола. Само че за него вълнението от любимата игра е далеч по-трудно, защото той е сляп. За да остане част от емоциите на великата игра, му помага баща му и приятелите му.

Карлос Жуниор има синдрома на Ушър, който поразява слуха и зрението. Той е роден глух, но като дете е можел да вижда и дори е играл като вратар в детския тим на глухите. На 14 години обаче зрението му започва да намалява и на 23 той е напълно сляп. Продължава обаче да следи любимия си Сао Пауло и тогава неговият приятел Хелио Фонсека де Арайо, който специализира в областта на комунакициите с хора в затруднено положение, разработва тази идея.

"Моделът на футболен терен дава идеята за пространството на един футболен терен, на който той разбира кога отборите атакуват, по левия или десния фланг, дали топката е в центъра, дали играчите стрелят или топката удря гредата. Идеята на терена е да се покаже на човека какво ес случва на игрището”, обяснава неговият преводач.

Любовта на Жуниор към играта накара мнозина да пуснат в социалните мрежи специален клип, който привлече вниманието на медиите и вече е споделян от милиони. А младежът вярва, че ако тази идея бъде развита, интересът към играта ще достигне до всички хора в неговото положение.

Същността на идеята е следната: Жуниор слага ръцете си на полето, а преводач му показва с ръце къде се намира топката, а друг човек му казва кой владее топката. Движението на ръцете на първия интерпретатор показва движението, а вторият му помага да знае кой владее топката. Техниката е развита толкова добре, че Жуниор дори знаеше кога Неймар е бил на земята и как Тите е паднал на земята, докато се радваше в мача на Бразилия срещу Коста Рика.

"Мисля, че ако повече хора имат достъп до тази идея и моделът се адаптира за футболния терен, както бе направено за мен, всички хора в моето положение ще могат да почувстват емоцията от играта отново. Аз не искам всичко да спира с мен. Казвам го отново – колкото повече хора усетят тази емоция, това ще даде на слепите хора нова надежда в живота”, споделя Карлос Жуниор.

Жуниор сега е развълнуван от новото предизвикателство за Бразилия – четвъртфинала с Белгия. Мечтата му е обаче да отиде в Москва и да преживее един мач от Световното първенство на Бразилия на стадион, пълен с хора.

"Аз много бих искал да се докосна до играчите там в Русия. Ако можех, ако имах възможността да се видя с Неймар, да усетя играта на финала например ... кой знае може пък да се срещнат Бразилия и Русия и аз да мога да съм там заедно с моите „преводачи”. Това ще е сбъдната мечта. Много бих искал да почувствам енергията на хората на стадиона и да почувствам емоциите заедно с футболистите, това ще е невероятно”, завършва Карлос Жуниор.