Не се наложи да чакаме дълго, преди Мондиал 2018 да ни сблъска с първия двубой, който ще отекне надлъж и нашир след края си. Във втория ден от Световното първенство по футбол фокусът на вниманието попада върху група B, където перлата в короната е късният мач между Испания и действащия европейски шампион Португалия.

Преди да се стигне до него обаче, трябва да отдадем нужното на другите два тима в потока на изявените фаворити – Мароко и Иран. Аутсайдерите дават начало на групата в 18 часа българско време на стадиона в Санкт Петербург, като целта ще бъде задължителна победа. И за „лъвовете от Атлас”, и за „персийските звезди”  този мач е възлов в желанието им да избегнат ранната елиминация.

Мароко може да се похвали с много добре организиран в дефанзивен план тим – африканците нямат загуба вече над 12 месеца, а серията им се разпростира в 18 мача (14 победи, 4 равни). Част от тези резултати са постигнати срещу на хартия по-силни отбори като Египет, Република Корея и Сърбия. Много важен за мароканците ще бъде Аюб Ел Кабби със своите 11 гола в 10 мача за тима.

Иран от своя страна не пази добри спомени от участия на световни финали. На такъв етап „лъвовете от Персия” имат само 1 победа в 12 мача. По време на квалификациите обаче иранците доказаха, че този път събитията биха могли да са различни, допускайки само 2 гола за 10 мача. Тук чудесата в атака се очакват от Сардар Азмун и голмайстора на Ередивизи Алиреза Джаханбакш.

Този горещ сблъсък изглежда като идеалната подгрявка за централното събитие между Испания и Португалия, което стартира в 21 часа наше време и ще се играе на стадион „Фишт” в Сочи. Ако съдим по моментната форма, то „мореплавателите” изглеждат в далеч по-неизгодната позиция. Откакто тимът на Фернандо Сантош си осигури класирането, той изигра 7 контроли, в които записа само 3 победи.  Една от тях дойде в последната проверка – срещу Алжир – спечелена с 3:0.

В същото време испанците се намират в поредица от 20 поредни мача без загуба (16 победи и 4 равни), но големият въпрос е дали сътресенията покрай неочакваната раздяла със селекционера Жулен Лопетеги в навечерието на Мондиала няма да нарушат фатално баланса вътре в отбора.

Общо за 37-и път ще наблюдаваме горещото иберийско дерби, в което превесът на „ла фурия роха” е значителен. Испания има 17 победи срещу само 6 за португалците, а равенствата са 13 на брой. В последните им 8 дуела испанците са загубили само веднъж.