Семейство Модричи е живяло в подножието на планината Велебит, в махалата Затон, в подножието на върха Св. Рок. Баща му работел по поддръжката на пътищата. Толкова трудно живеели, че местните казвали, че в това място оцеляват само гущери и Модричи. Като започва агресията на бившата югоармия и селото завземат сръбски четници, дядо му Лука Модрич е застрелян на 500 м от дома им. Родителите някак си успяват да побягнат с децата си от окупираната територия с по риза на гърба и се установяват като бежанци в Задар. Там приютяват бегълците в бивш държавен хотел, където малкият Лука рита футбол основно на паркинга, а после и в детската школа. Били са толкова бедни, че баща му не можел да му купи кори за защита на глезените, а се сетил и му направил сам от дърво. В юношеските си години Модрич рита с дървени предпазители в чорапите.

Стоейки на извиващия се път покрай останките от къщата, в която живеел, Лука Модрич израснал по време на войната в Югославия, което го принудило да се премести когато бил едва шест годишен.

Тези дни, тази къща е голяма атракция към верни фенове, които отдават своята почит към хърватския капитан, който ще изведе своя отбор срещу Франция на финала на Световното първенство в Русия.

След като през 1991 сръбската милиция екзекутира дядо му, Модрич бил принуден да се премести на хотел в близкия град Задар в търсене на подслон. Там той започнал да гради своята кариера на футболист, която го отведе до Реал Мадрид и финала на Мондиал 2018.

Освен на Модрич, този адриатически град е дом на още трима играчи от състава на Хърватия. Вратарят Даниел Субашич, десния бранител Симе Вершалко както и резервния вратар Доминик Ливачкович.

В Задар родителите на Субашич ще гледат финала по телевизията като неговият 63-годишен баща, Йован, сподели как синът му започнал да се занимава с футбол когато бил на шест години.

„Те нямаха вратар и той помоли треньора да застане между гредите и не мръдна от там.“

Жена му, 62-годишната Боя сподели, че това как синът ѝ пада по време на мачове я държи далече от телевизора.

Малката им къща е пълна с фланелки и шалове на Хърватия и Монако, където Субашич играе през последните шест сезона.

„Ще бъде голямо предимство за Даниел, ако мача в неделя стигне до дузпи, тъй като синът ми знае как повечето от френските играчи бият своите дузпи, което си е голямо предимство“ споделя Йован.

В сърцето на туристическата част на Задар е издигнат плакат в подкрепа на четиримата представители на града на Мондиал 2018 в Русия, който казва „Сърцето на Задар – направено в Задар“.

Със сигурност туристите и местните жители ще подкрепят Хърватия на финала и знаят, че синовете на Задар ще направят града горд.