Националният тим на Сърбия се готви за участието си на Световното първенство. За Мондиала сърбите попаднаха в група Е в компанията на Бразилия, Швейцария и Коста Рика.

До 1992-а година Сърбия се състезава като част от Югославия, от 1994 до 2002-а като част от Съюзна република Югославия, а от 2002 до 2006-а участва като обединена с Черна гора.

Най-големият успех на Югославия са две 4-ти места (на първия Мондиал през 1930 г. и през  1962г.).

През 2000-а година Съюзна република Югославия достига до ¼ финалите на Европейското първенство, което се провежда в Белгия и Холандия.

Сърбия се състезава като самостоятелна държава на световни първенства едва от 2006-а година насам. 

Първият международен мач на Сърбия като автономна държава е победа като гост на Чехия с 3:1. Мачът се играе на 18 август 2006 година.

Единственото участие на „плавите” като самостоятелна държава е на Мондиал  2010, който се проведе в ЮАР. 

На Световното в ЮАР Сърбия се пада в група D с Германия, Гана и Австралия и след само една победа и 3 загуби завършва на последното 4-то място. 

Единствената победа на западните ни съседи е срещу Германия с 1:0, а попадението реализира Милан Йованович. 

Рекордьор по участия с екипа на Сърбия е бившата звезда на Интер Деян Станкович – 103 мача, в които има 15 отбелязани гола.

В квалификационния цикъл Сърбия спечели безапелационно своята група D и се класира директно за шампионата на планетата в Русия.

Единствената загуба на сърбите в квалификациите беше в предпоследния кръг срещу Австрия във Виена. Австрийците тогава се наложиха с 3:2.

Капитанът на тима Бранислав Иванович е бил на терена във всички 10 квалификационни мача по пълни 90 минути! За 900 минути Иванович няма нито един картон и дори има 1 отбелязан гол.

Звездата на Нюкасъл Александър Митрович е голмайстор за Сърбия в квалификациите. Митрович има на сметката си 6 попадения и 1 асистенция.

В момента Сърбия се намира на 37-а позиция в световната ранглиста.