Швейцария направи огромна крачка към класирането на Световното първенство в Русия. Това стана след победа в първия мач от баражите като гост на Северна Ирландия с 1:0. 

"Кръстоносците" бяха по-добрият отбор и определено заслужаваха победата, но тя дойде след много спорна дузпа в тяхна полза. Рикардо Родригес я реализира след дълги оспорвания от страна на домакините и даде огромен аванс на тима си преди ответния сблъсък в неделя в Базел. 

Мачът предложи много битка от самото начало, като още тогава швейцарците бяха по-активни. Те обаче трудно стигаха до чисти голови положения заради добрите изяви на северноирландската защита. 

Гостите пробваха няколко далечни удара, но Джердан Шакири, Гранит Джака и Харис Сеферович не успяха да намерят целта. В 18-та минута Сеферович имаше най-хубавия шанс, когато излезе сам срещу Майкъл МакГавърн от няколко метра, но стреля слабо и стражът спаси. 

Домакините също пробваха няколко удара от дистанция, но и те бяха без особен успех. Всъщност, северноирландците не могат да имат особени претенции за изпуснати положения, защото така и не отправиха точен изстрел към вратата за цял мач. 

Но това не им попречи да се оттеглят на почивка при нулево равенство. След подновяването на играта Швейцария натисна още повече. Първата опасност дойде секунди след началния сигнал на втората част, но ударът на Джердан Шакири от изгодна позиция мина на сантиметри над вратата. 

Малко след това Харис Сеферович не можа да засече една топка на метър от празната врата и защитник на Северна Ирландия впоследствие изчисти в корнер. "Кръстоносците" обаче продължаваха да затягат обръча около вратата на домакините и голът им "се печеше". 

Той дойде в 58-та минута от изключително спорна ситуация. Тогава Джердан Шакири изстреля силно една топка от границата на наказателното поле, която се отби от ръката на Кори Еванс. Реферът от Румъния побърза да посочи бялата точка. 

Той не взе предвид факта, че ръката на северноирландеца беше плътно прилепена към тялото, че беше с гръб към топката и че топката най-вероятно нямаше да намери очертанията на вратата. Така от 11-те метра с отговорността да отбележи се нагърби Рикардо Родригес и показа хладнокръвие - 1:0. 

Този развой поуспокои швейцарците и острите им набези към противниковата врата намаляха. Домакините на свой ред тръгнаха смело напред, но им липсваше точност при завършващия удар. 

Те така и не затрудниха особено швейцарския вратар, а Харис Сеферович и Давид Закария не успяха да се разпишат за гостите. Неточните удари на Кайл Лафърти и Джош Магинес пък лишиха домакините от изравняване и така този мач остана с един-единствен гол, донесъл победата за Швейцария. Реваншът е в неделя от 21:45 часа в Базел.