Развръзката в група В на световните квалификации в зона Европа изглежда ще се запази до последния кръг. Причината е, че кандидатите за директно класиране Швейцария и Португалия не спират да печелят двубоите си и по всичко личи, че ще разплетат възела в директния мач помежду си в 10-ия кръг. 

"Кръстоносците" записаха рутинна победа с 3:0 над тоталния аутсайдер Латвия, докато европейските шампиони имаха повече затруднения, но надделяха с 1:0 като гости над Унгария в мач, в който Кристиано Роналдо не се разписа, а "маджарите" играха повече от полувреме с човек по-малко. 

По-убедителният успех беше в Рига. Там швейцарците отрано упражниха натиск и не оставиха шанс на съперника. И още в 9-та минута откриха резултата, когато Щефан Лихтщайнер пусна страхотно центриране по земя към Харис Сеферович във вратарското поле и той в близкия ъгъл прониза мрежата за 1:0. 

Малко след това той изпусна да изравни, а удар на Виталийс Максименко беше спасен от вратаря на Швейцария в средата на първата част. Всичко можеше да свърши в 31-та минута, когато гостите получиха дузпа. Зад топката застана Блерим Джемаили, но пропиля възможността, пращайки топката над вратата. 

В 39-та минута и Джердан Шакири изпрати мощен шут към средата на вратата, но латвийският вратар изби и така в крайна сметка преди почивката падна само едно попадение. Но след нея всичко си дойде по местата. 

Първо Джемаили пропусна да удвои в 51-та минута, но в 55-та все пак се реваншира за всичките си пропуски и се разписа за 2:0. А и щеше да е престъпление да не го направи след страхотната асистенция на Харис Сеферович. 

Всичко приключи окончателно в 59-та минута, когато "кръстоносците" получиха втора дузпа. Зад топката този път застана Рикардо Родригес и показа доста повече хладнокръвие от Джемаили и прониза мрежата за 3:0. 

До края швейцарците се забавляваха, но така и не стигнаха до четвърти гол. Този резултат обаче им беше напълно достатъчен за поредните три точки и те продължават с пълен актив от 8 двубоя - 24 точки. 

Това обаче все още не означава сигурно класиране за Световното, защото преследвачът Португалия не се предава. "Мореплавателите" записаха седма победа от осем двубоя, като надделяха трудно с 1:0 над Унгария. 

Мачът беше доста равностоен, но все пак класата на португалците си каза думата и те надделяха. Каузата им беше подпомогната и от глупавия червен картон, който Тамаш Пришкин си изпроси в 30-та минута. 

С човек по-малко за повече от час на "маджарите" им беше трудно да удържат именития си съперник. И в крайна сметка рухнаха малко след почивката. В 49-та минута Кристиано Роналдо центрира от левия фланг и почти от голлинията оставеният непокрит Андре Гомеш прати топката в мрежата за 1:0. 

Това попадение се запази единствено до края на двубоя и напълно достатъчно за Португалия да запази жива интригата за челната позиция. Кристиано Роналдо и компания имат вече 21 точки, а далеч назад на третата позиция остана Унгария със скромните 10.