24 години. Толкова изминаха откакто националният тим на Швеция бе сред последните осем тима на световни финали. Годината бе 1994 година, а „тре крунур“ завърши на трето място на Мондиала в САЩ. Макар и преди началото на първенството в Русия надеждите да бяха по-скоро в сферата на пожеланията, ето че сега скандинавците отново мечтаят, въпреки че са без Златан Ибрахимович.

Проследете осминафинала Швеция - Швейцария от 17 часа българско време с Gong.bg!

Успехът с 3:0 над Мексико, като че ли окончателно даде отговор на въпроса може ли Швеция да прогресира в развитието си без Златан. За първи път от 1994 и онова 4:0 за третото място срещу България, шведите се разписаха едва два пъти на световни първенства. Осминафиналите не са непозната територия за шведите, които преодоляват груповата фаза при всяко едно участие в последните четири първенства на планетата.

Шведите наистина се наслаждават на ролята си на аутсайдер. Те бяха в нея още при старта на квалификациите, когато вече без Златан, трябваше да се справят с конкуренцията на Франция и Холандия, и въпреки тежката група, през бараж срещу Италия, стигнаха до Мондиала.

Отново малцина им даваха шанс в компанията на Германия и Мексико, но ето, че в Русия световният шампион остана зад борда още в груповата фаза, а Швеция като победител в групата е на осминафинал.

Наставникът Яне Андерсон изживява мечтата си, след като пое отбора преди две години, когато „тре кронур“ отпаднаха още в групите на Евро 2016.

„Преди две години наистина не съм мислил, че днес ще сме тук и ще се борим за място сред последните осем тима на Световното първенство“, откровен е Андерсон.

Още веднъж акцентът в отбраната на Швеция ще бъде в отбраната – там, където се разпорежда 33-годишният Андреас Гранквист.

След като не се класира за последните два Мондиала и след отказването на Златан Ибрахимович, Гранквист намира позитиви.

„Да, може и да загубихме един от най-великите футболисти в света, но пък това позволи на други да изпъкнат. Да поемат по-голяма отговорност и да покажат, че могат да бъдат лидери на Швеция“, споделя лидерът в отбраната на ‚тре кронур“.

Без поражение дотук на Световното първенство, без поражение в последните си девет двубоя, с доста кадрови притеснения, но и с мотивацията за нещо в последните 64 години. Така в едно изречение може да бъде описана ситуацията в лагера на Швейцария преди сблъсъка с Швеция.

На четвъртия си пореден Мондиал пред „кръстоносците“ се открива отлична възможност да повторят постижението си от 1954 година, когато пред собствена публика достигат до четвъртфиналите. В отбора има достатъчно опит и увереност, а и непримиримост. Въпреки че швейцарците изградиха по терените на Русия лош навик да влизат в колебливо в мачовете си. „Кръстоносците“ трябваше да правят частичен обрат срещу Бразилия и пълен срещу Сърбия, за да се поставят в позиция за прогрес към елиминационната фаза на първенството. Последното нещо, което ще искат те в мача срещу Швеция, е тази тенденция да продължи.