Eдин от трите отбора, които напуснаха груповата фаза без загубена точка, е този на Хърватия. "Шахматистите" се изявиха като истински гросмайстори, преминавайки през Нигерия, Аржентина и Исландия. Головата разлика на възпитаниците на Златко Далич също е впечатляваща: +6. Единствения тим, който ги превъзхожда в този показател е състава на Белгия.

Много се изговори за това златно поколение на Хърватия и очакванията към него са високи, особено след като за първи път в историята на страната тима напусна групите на Световното първенство с максимален брой точки.

Това е и първото участие на балканската държава във фазата на директните елиминации след 20-годишна пауза. Последния път, в който шахматистите преминаха групите на Мондиала те завъриха на 3-то място

Силното представяне в групите обаче не трябва да заблуждава тима както и запалянковците. Ако се върнем само две години назад, Хърватия се представи много силно в своята група и на Европейското първенство, отново излизайки като лидер- тогава със 7 точки. Тази форма обаче не се пренесе във фазата на директните елиминации и те отпаднаха още в първия си мач от Португалия.

В предстоящия 1/8-финален двубой обаче неизменно хърватите са фаворити, а играчът, в който ще са вперени всички погледи е Лука Модрич. Халфът на Реал Мадрид е моторът на отбора и блести с 87.8% успеваемост на пасовете.

Освен това Модрич е реализирал и при двата си удара в рамките на вратата от началото на сезона. Трябва да се отдаде заслуженото и на солидната защита на Хърватия, като единственият им допуснат гол е от дузпа.

Ще успеят ли "шахматистите" обаче да матират поредния опонент на Мондиала? Това до голяма степен зависи и от коравия съперник в следващата фаза, който в никакъв случай няма да се даде без бой.

За успешното излизане от груповата фаза на Дания на Световното първенство може да бъде направен аналогия със студент, който е покрил минималните изисквания, за да бъде пуснат да премине по даден предмет.

Макар 5 точки на “червения динамит” да не изглеждат малко, то атаката им със сигурност не може да бъде описана като експлозивна със своите скромни 2 гола. Тези 2 попадения превръщат дачаните в състава с най-малко отбелязани голове класирал се във фазата на директните елиминации.

От 32 отбора на Мондиала няма по-ниско резултатен отбор от селекцията на Оге Харейде. За сравнение другите отбори със само 2 отбелязани гола са: Саудитска Арабия, Египет, Иран, Мароко, Австралия, Перу, Сърбия, Коста Рика, Германия, Ислания, Полша и Панама а общото между тях - нито един не е във фазата на дирекнтите елиминации

Това обаче не е първият случай, в който Дания успява да излезе от групите на голям форум със само 2 отбелязани гола. Ако се върнем 26 години назад, това се случва и на Европейското първенство през 1992-ра година. Крайният резултат? Дания печели единствената си европейска титла!

Oще една прилика между настоящия състав и този през 1992 г.? На вратата е Шмайхел. Разбира се, вече не става дума за легендата на Манчестър Юнайтед Петър, а неговия син- Каспер Шмайхел. Стражът на Лестър има 14 спасявания от началото на Мондиала, като единствения вратар с повече намеси е Гийермо Очоа със 17.

В датския състав блести и халфът на Тотнъм - Кристиян Ериксен. Майсторът на статични положения е замесен и в двата гола на “червения динамит” до момента, като се е отчел с попадение и асистенция.

И въпреки, че е сочен за аутсайдера в 1/8-финалния сблъсък с Хърватия, между Дания и шахматистите има не малко прилики. И двата отбора са допуснали само по един гол в груповата фаза, и в двата случая той идва от дузпа.

Подобно на Хърватия и дачаните прекъсват дълга серия без участие в директните елиминации на световно първенство- пауза от 16 години. Въпросът е ще може ли “червения динамит” да избухне в Нижни Новгород и да поднесе една от големите изненади на ⅛ финалите на Мондиала?