Отношенията на Лео Меси с Аржентина никога не са били лесни. Той напуска родината си, когато е на 11 години. Дълго време Меси изглеждаше орисан да съществува като Че Гевара и Хорхе Луис Борхес – аржентинци, които са признати в чужбина, но малко уважавани в родината си. Стига се до там, че в един момент Лео се отказа от националния тим, но след това размисли и се върна.

За да класира собственоръчно Аржентина на Световното с хеттрик в решаващия мач с Еквадор.

Лео Меси често е обвиняван, че не е истински аржентинец, че е наполовина каталунец, но това никога не е било така. Лео е аржентинец изцяло. Жена му е аржентинка. Той отказа да играе за Испания, когато беше малък.

Но, за да бъде приет от голямата маса в родината си, той трябва да донесе на гаучосите световната купа. Само тогава Меси ще бъде напълно признат в Аржентина като герой.

В тима на Сампаоли има огромен талант – там са Игуаин, Дибала, Агуеро, Ди Мария. Но тежестта е върху Меси. Да промени тежката прокоба, която тегне над Аржентина. Заагубата на финала на последното световно срещу Германия преди 4 години бе последвана от провали на финалите за Копа Америка през 2015 и 2016 – и двата пъти срещу Чили. И двата пъти с дузпи.

Добавете финала срещу Бразилия през 2007 година завършил с катастрофално 0:3 и Меси е загубил и четирите големи финала с националния екип.

Меси става на 31-а години по време на Световното в Русия. Той може и да е в тима и след 4 години в Катар, но ако иска да вземе купата играейки по начина, заради който всички го смятат за №1 в историята на футбола, трябва да го направи сега. А ако не спечели световната титла, въпросът дали наистина е най-великият в историята ще бъде разискван винаги.

Подробности вижте във видеото от предаването "Новините от Мондиала" по телевизия DIEMA SPORT.