Португалия потегли впечатляващо на световните финали в Русия, а още по-впечатляващо бе представянето на капитана на европейските шампиони Кристиано Роналдо. Суперзвездата на Реал Мадрид избухна с хеттрик срещу Испания в паметен мач, а след това поведе своите съотборници и към изстрадан успех над Мароко. Носителят на златната топка задмина по голове на национално ниво Ференц Пушкаш, а сега целта пред него и родината му е да спечели първото място в групата.

Сблъсъкът с Иран обаче не се очертава да бъде никак лесен. Воденият от Карлош Кейрош отбор спечели дуела си с Мароко на старта и се намира в позиция, в която все още може да мисли за продължаването си към елиминационната фаза. В историята до сега Португалия и Иран вече са се срещали на световни финали, но тогава залогът не бе толкова голям колкото сега.

Преди 12 години в Германия европейските шампиони с младия Кристиано Роналдо в редиците си спечелиха с 2:0 дуела, след голове именно на изгряващата тогава звезда и Луиш Фиго. И сега Португалия ще разчита на своя талисман да ги поведе и в битката срещу Иран. Кристиано вкара последните пет гола за родината си, което го нареди до руснака Олег Саленко. Но не само атаката ще бъде важна. В последния си мач срещу Мароко Португалия записа първа суха мрежа на Мондиал от 2010-а насам, което няма как да не радва един от основните бранители на тима Жозе Фонте.

„Кристиано е най-добрият и това ще е винаги така за нас. Тези дебати, които има кой е най-добрия са, трудни и субективни. Има много велики играчи, които притежават своите силни качества. Но за нас той е номер 1. Той е нашия Кристиано. Дали е най-великият за всички времена, това е доста трудно и специфично да се каже. Фактите обаче показват, че Кристиано продължава да чупи рекорди, да вкарва голове и да радва хората. В момента делим първото място в групата с Испания. Те обаче имат един жълт картон по-малко. Трябва да си свършим работата в последния мач, да контролираме топката. Срещу нас ще има отбор, който ще даде цялото си сърце да защити родината си, не бива да ги подценяваме“.

Пред Иран се открива възможността за първи път в историята си да прескочи груповата фаза на световно първенство. Тимът бе най-близо да стори това през 1998 година, когато записа успех над САЩ, но в решаващия последен мач падна от Германия. Настоящият селекционер Карлош Кейрош обаче е един от големите козове в битката с Португалия. Специалистът отлично познава родината си,която води в периода 1991-1993 и от 2008 до 2010 година.

„Това е наистина специален мач за мен. Не знам дали това е най-важната среща в историята на Иран, но със сигурност е номер 1, откакто аз съм начело на тима. Сами си извоювахме мястото да бъдем тук. Спечелихме си правото да се надяваме преди третата среща, че може да се класираме напред, мечтите ни все още са живи. Фантастично е, уникално е, че сме в такава позиция, защото преди началото на световното не ни давахте никакви шансове. Така, че да играеш последния мач мечтаейки е нещо наистина уникално“.

Португалия срещу Иран или битката за последното място в елиминациите.

Мондиал 2018-ста в Русия трябваше да бъде мястото, където Испания да посегне към своята втора корона от световни финали. Ла Фурия обаче бе разтърсен от огромен скандал преди старта, което оказа влияние върху футболистите. Началото, макар и далеч от най-доброто за световните шампиони от 2010, бе вълшебно равенство с Португалия 3:3.

Във втория мач воденият от Фернандо Йеро тим превъзхождаше по всичко показатели Иран, но бе на път да усложни задачата си за класиране на осминафиналите, ако и с доза късмет Диего Коста не бе измъкнал победата. В сблъсъка обаче си пролича, че Испания започва да си връща духа и въпреки трудните мигове, то мисията „световна титла“ не изглежда невъзможна.

Последният съперник на „Ла Фурия“ преди началото на елиминационната фаза е отпадналия вече Мароко. Испанците се нуждаят от задължителен успех, за да имат шанс да запазят първото място в група „В“. Историята показва, че до сега тимът не е имал проблеми в сблъсъците с африкански съперник. „Ла Фурия“ е спечелил 3 от 4-те си мача, като е вкарал 11 гола. Намиращият се под пара Диего Коста пък гарантира, че головото шоу може да продължи. Нападателят е в страхотна форма с екипа на Испания, като е вкарал 9 пъти в последните си 9 двубоя за тима. По-специален миг в предходната среща с Иран пък имаше Жерар Пике, който записа своя 100-тен мач с екипа на „Ла Фурия“.

„Трудно е да определя най-хубавия си спомен с екипа на Испания – и световната купа, и европейската са много ценни за мен. Това са трофеите, за които сме работили и сме се борили. Но ако трябва да откроя нещо, то това са хората, с които работим. Хората от федерацията, докторите, физиотерапевтите, момчетата, които се грижат за екипировката ни. Те са страхотни хора, които винаги са се държали добре с мен. Всеки път, когато съм бил тук, те са били като мое семейство. Вярвам, в шансовете ни тук", каза Пике.