Хърватия загуби финала на Световното първенство от Франция с 2:4, но Златко Далич и неговите момчета за пореден път демонстрираха колко големи личности са. Футболистите и целият спортно-технически щаб на Хърватия взе решение да дари всички 23 милиона евро, които спечелиха от Мондиал 2018 на фондация за деца в неравностойно положение.

Далич използва страницата си в социалната мрежа Facebook и се изказа изключително критично относно поведението на политиците от неговата страна. В отворено писмо, което бе публикувано във Facebook, треньорът на Хърватия изрази своето възмущение от факта, че политиците използват успеха на националния отбор, за да печелят дивиденти от него.

В писмото Далич обяви, че играчите и треньорският щаб ще дарят приблизително 23 милиона евро на фодацията за деца в в неравностойно положение.

Това е откъс от писмото на Далич, подписано и от играчите:

"Това поколение показа, че една група от чудесни играчи може да достигне световния връх независимо от нацията, бюджета или значението на стадиона.

Пиша рези редове поради трудната ситуация в Хърватия. Хърватия е най-бедната държава в Европейския съюз (от 28-те страни е третата с най-нисък БВП на глава от населението, с 11,700 евро, точно зад България и Румъния), управлявана от членовете на това, което се разглежда като престъпна организация. Хърватия е страна, от която са си тръгнали милиони хора през последните 20 години. Днес в Хърватия пенсионерите ни не са в състояние да покрият основните си нужди, младите хора не могат да си позволяват образование, здравеопазването се разпада и съдебната власт защитава големия капитал и е корумпирана.

Политиците и всички представители на властите, които са накарали хората да стигнат до това отчаяние и тази бедност не са добре дошли в нашия дом. Ние не искаме да правим снимки или да се занимаваме с вас. Вие сте тези, които направиха хърватите най-бедните хора в Европа. Имаме деца, които никога не са виждали морето, а Хърватия има повече от хиляда километра брегова линия. Имаме деца, които гладуват в леглото, защото родителите им са безработни, нямат какво да им дададт да ядат. Хората, които са направили това в нашата страна, не са добре дошли. Моля спазвайте решението си, но не носете футболни фланелки и не използвайте нашия успех за ваш. Така само подкопавате стойността на нашата работа.

Целият отбор съобщава, че ще дари своя награден фонд за фондация за хърватските деца. Тази фондация ще финансира летни ваканции за онези деца, които никога не са виждали Адриатическо море. Членовете на хърватския национален отбор по футбол са с хърватския народ и ще направят, каквото могат, за да му помогнат, извън победите. Всички хърватски деца ще имат възможност поне седем дни да бъдат на хърватското крайбрежие. Това е най-малкото, което може да направим за най-уязвимите.“